Hlavní obsah

Toyota si udržela prvenství v prodeji aut, na záda jí ale dýchá GM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská společnost Toyota Motor v loňském roce zvýšila svůj celosvětový prodej o osm procent na 8,42 miliónu vozů. Zůstala tak již třetí rok za sebou největší automobilkou na světě. Pouze těsně ale předstihla amerického konkurenta General Motors (GM), jehož prodej loni stoupl o 12 procent na 8,39 miliónu vozů.

Foto: Valentin Flaurand, Reuters

Článek

Toyota byla loni zasažena problémy s kvalitou automobilů. Její prodej ve Spojených státech mírně klesl, zatímco GM na tomto trhu vykázala nárůst o více než šest procent. V Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, prodej GM stoupl o 29 procent, zatímco prodej Toyoty se zvýšil o 19 procent.

Společnost Toyota si svou vedoucí pozici na trhu vybudovala nabídkou spolehlivých automobilů za rozumnou cenu. Na její pověst výrobce kvalitních vozů však v poslední době mají negativní dopad rozsáhlá svolávání automobilů k opravě.

"Nezaměřujeme se na to, kdo je číslo jedna," uvedl mluvčí GM George Hansen, čímž jako by lehce bagatelizoval prvenství Toyoty.

Rovněž japonská automobilka potvrdila, že jí nejde o boj s GM. "Naším cílem je stát se číslem jedna zejména u zákazníků," nechal se slyšet mluvčí Toyoty Paul Nolasco.

Toyotu se navíc snaží sesadit z vedoucí pozice na trhu německý konkurent Volkswagen. Ten je nyní největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Společnost Volkswagen, jejíž součástí je česká Škoda Auto, loni zvýšila celosvětový prodej o 13,5 procenta na rekordních 7,14 miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám