Hlavní obsah

Vědci apelují na lidi, aby začali jíst hmyz a červy

– Wageningen
Novinky, pit

Podle nizozemských vědců jednou přijde doba, kdy bude maso jako zdroj bílkovin v našem jídelníčku nahrazeno hmyzem. Tato alternativa se vyplatí jak pro lidské zdraví, tak i kvůli ochraně životního prostředí, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Košíčky plněné červy

Článek

Závitky z kobylek, koláče s moučnými červy a další „dobroty“ by měly být podle nizozemského vědce Arnolda van Huise odpovědí na globální potravinové krize, změnu klimatu, nedostatek zemědělské půdy nebo hrozbu přelidnění.

Foto: Reuters

Spousta červů s moudrou knihou, aby co nejlíp chutnali.

Van Huis, profesor na nizozemské Wageningen University, vypočítává výhody konzumace hmyzu, jako třeba větší množství bílkovin oproti hovězímu masu či menší náročnost pro jeho chov. Dokonce má recepty pro kuchařky, aby tyto „delikatesy“ strávníkům lépe chutnaly.

Foto: Reuters

Červi s cibulkou

"Děti nemají problém jíst hmyz, ale dospělí si už vyvinuli zaběhlé stravovací návyky," řekl van Huis s tím, že problém je především psychologický.

Zdravé stravování pro odvážné

Van Huis organizuje přednášky, ochutnávky potravin i kurzy vaření se zkušenými šéfkuchaři, kde se přítomní dozvědí recepty na přípravu jídla z hmyzu, červů nebo kobylek. Například kobylky jsou považovány za chutné občerstvení v mnoha asijských zemích, jako třeba v Thajsku či ve Vietnamu.

Foto: Reuters

Smažená kobylka

„Hmyzí“ jídlo má vysokou nutriční hodnotu a je velmi zdravé pro starší lidi, ukázal průzkum. Podle některých odvážlivců není chuť nijak hrozná. „Bylo to křupavé, možná něco jako cornflakes,“ nechal se slyšet jeden z nich.

Foto: Reuters

Pralinky z červů

Anketa

Snědli byste hmyz nebo červa?
Ano
34,5 %
Ne
65,5 %
Celkem hlasovalo 23639 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám