Hlavní obsah

Véčkaři v penzích ustupují od generačního fondu

Právo, svj, jov, luk

Vlajková loď Věcí veřejných (VV) v rámci chystané reformy penzí, tzv. generační fond, jde ke dnu. Véčkaři totiž po jednání s koaličními partnery oznámili, že jsou ochotni se tohoto svého plánu vzdát výměnou za jiná opatření, jež by směřovala ke stejnému cíli, včetně zvýhodnění rodin s dětmi, například formou slev na dani.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta a ministr vnitra Radek John (oba VV)

Článek

O možných opatřeních ekonomičtí ministři koalice jednali ve čtvrtek večer. Místopředseda strany a ministr dopravy Vít Bárta také připustil, že VV jsou ochotny podpořit povinné komerční spoření na penzi. Podle původního návrhu ministerstva práce a sociálních věcí by v příštím čtvrtletí mělo být takto ze státního průběžného důchodového systému do penzijních fondů vyvedeno více než bilión korun.

„VV neopouštějí principy generačního fondu, pouze zvažují i jiné nástroje, které by je dokázaly naplnit,“ řekl ve čtvrtek Právu expert strany pro důchodovou reformu Pavel Rusý. Generační fond, který VV představily loni v listopadu, měl jednak zohledňovat zásluhy za výchovu dětí z pohledu důchodového systému, dále měl přispět k posílení jeho demografické odolnosti a ke zvýšení rozpočtové odpovědnosti.

Odvody nakonec klesnout nemusejí

Bárta už před časem prohlásil, že jeho strana by v rámci koaličního vyjednávání kývla na snížení povinných odvodů z nynějších 28 % hrubé mzdy na 23 %, tak jak to už v rámci příprav na penzijní reformu navrhla komise vedená Vladimírem Bezděkem, ale jen tehdy, pokud by se po všech změnách netenčil celkový objem prostředků v důchodovém systému.

Nyní je mezi variantami, o kterých včera jednali ekonomičtí ministři, i taková, že by se povinné odvody nakonec vůbec nesnižovaly.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) včera nechtěl tuto variantu zatím nijak komentovat. Jak řekl Právu, stejně jako VV podporuje větší zohlednění zásluhovosti rodičů s dětmi. Jednou z možností podle Drábka je, že by lidé mohli převádět na přilepšenou k důchodu svým rodičům dvě procenta z vyměřovacího základu. „Jde o to, zvolit vhodný nástroj,“ dodal ministr.

„Nelpěli jsme na tom“

Jak Právu řekl ještě před jednáním ministrů poslanec Michal Babák, VV na generačním fondu od začátku nelpěli. „My jsme říkali, že potřebujeme v důchodové reformě zvýhodnit pracující s dětmi. To znamená, pokud se zvýhodní jinou formou, nežli bude generační fond a pokud ty peníze k lidem nějakým způsobem dostaneme, tak si myslím, že konsensus bude,“ řekl Babák.

Jako příklady uvedl slevy na pojistném pro pracující s dětmi, daňové slevy či jednorázové dávky. Zároveň se však véčka podle Babáka zcela nevzdávají ani myšlenky generačního fondu.

Pokud jde o povinné pojištění v soukromých fondech, jsou véčkaři podle Babáka zdrženlivější. Tolerovat jsou jej ochotni pouze v případě, že by se týkalo například až lidí nad hranicí průměrné mzdy. „Ale v žádném případě dnes neříkáme, že jsme přistoupili na jednoduchý zásadní opt-out, to znamená vyvedení peněz do nějakého komerčního pilíře,“ dodal Babák.

Podle dalšího poslance VV, Jiřího Štětiny, není možné, aby si každá strana prosadila všechno, a proto se musí dohodnout kompromis na základě názorů odborníků. „Trošku mám osobní problém s tím, jestli je dobře peníze, které jdou ze státu, dávat do soukromých fondů,“ řekl Štětina. Přes spory například o policejního prezidenta si však koalice podle Štětiny může věřit.

Podle ministra dopravy Víta Bárty nejsou důležité prostředky, ale výsledek. „Důstojná sleva z pojistného je taky jasné naplnění hesla pracovat a mít děti se musí vyplatit,“ reagoval Bárta na dotaz, jak chtějí splnit slib, který daly rodinám s dětmi.

ČSSD proti vyvádění peněz do soukromých společností

Stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Zdeněk Škromach se nad obratem VV podivil. „Je to velmi podivné, protože fakticky do voleb šla ve svém programu pouze jediná strana s povinným připojištěním, a to byla TOP 09. Důvod byl celkem jednoznačný, úzká vazba na finanční skupiny, které tyto produkty poskytují,“ řekl včera Škromach Právu.

ČSSD má podle něj v případě důchodové reformy dva základní postuláty, které považuje za nepřekročitelné.

„Prvním je, že připojištění bude nepovinné. Důvod je celkem jednoduchý. Žádná vláda ani stát po dvaceti třiceti letech nezajistí jistotu, že tyto peníze budou. Mělo by tedy být právo se rozhodnout, zda do toho rizika jít nebo ne. A nikoliv zákonem nařídit vyvádění peněz ze státního rozpočtu nebo i přímo z kapes daňových poplatníků do privátních fondů,“ uvedl Škromach a doplnil: „Druhá věc se týká toho, že nebudou peníze vyvedeny ze základního důchodového fondu, čili tzv. opt-out. V situaci, kdy tam už dnes je deficit, tak by se jednom prohluboval.“

Řešení v tomto případě nevidí stínový ministr ani v dotování základního pilíře z výnosu ze zvýšených daní.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik vnímá nový postoj VV jako významný programový ústupek. „Věci veřejné obracejí kormidlo pomalu k tomu, aby důchodová reforma byla podle představ kalouskovsko-nečasovských spíše než podle představ lidí, kteří jsou na tom nejhůře a kteří ani náhodou nebudou mít na to, aby si povinně spořili k penzi,“ sdělil Kováčik Právu.

Nepovažuje to ale za překvapení, míní, že VV chtějí vydržet ve vládě, pro kterou je důchodová reforma klíčová. „Jestli někde jinde tlačili, jako u policejního prezidenta, příliš, tak z druhé strany ustupují,“ je přesvědčen Kováčik. KSČM je podle něj pro zachování nynějšího systému financování penzí a proti zřizování důchodových fondů, i kdyby byly se státní garancí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám