Hlavní obsah

Z Irska týdně prchá tisícovka lidí, hledají uplatnění v zahraničí

Novinky, pit
Dublin

Z Irska odchází týdně zhruba 1000 lidí, aby hledali pracovní uplatnění v cizině. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na zprávu vládou sponzorovaného výzkumného týmu.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

Nepříznivá ekonomická situace nutí zejména mladé Iry, aby hledali nové příležitosti v zahraničí. Není to poprvé, čehož důkazem mohou být masivní exody během 20. století. Téma emigrace se tak opět stává horkým tématem v nadcházejících parlamentních volbách.

Institut pro ekonomický a sociální výzkum (ESRI) odhaduje, že od dubna 2010 do dubna 2012 zemi opustí na 100 tisíc lidí. Země má zhruba 4,2 miliónu obyvatel.

Současná rychlost emigrace Irů je nejvyšší za poslední roky a zastiňuje i údaje z 80. let minulého století s vrcholem v roce 1989, kdy ze země odešlo 44 tisíc lidí.

Export nová místa nevytvoří

Premiér Brian Cowen doufá, že nárůst irského exportu se stane hybnou silou ekonomického vzepětí v následujícím období a pomůže zemi ve snižování dluhu a rozpočtového deficitu. Na tom se Irsko dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií v souvislosti s finanční pomocí.

Podle ESRI ovšem růst založený na exportu dostatek nových pracovních míst nevytvoří. „Dokud bude spotřeba nízká, je těžké spatřovat v otázce nezaměstnanosti výraznou změnu k lepšímu,“ připomněl Alan Barrett, jeden z autorů zprávy.

ESRI, zčásti financovaný ministerstvem financí, letos očekává růst domácího HDP o 1,5 % a příští rok pak o 2,25 %. Míra nezaměstnanosti by se měla letos pohybovat kolem 13,5 % a v roce 2012 pak dosáhnout 13 %. Irská vláda je poněkud optimističtější, podle ní by růst HDP měl letos dosáhnout 1,7 % a v příštím roce 3,2 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám