Hlavní obsah

USA si s Čínou plácly ohledně miliardových kontraktů

Washington

Spojené státy a Čína dosáhly dohody o exportních kontraktech ve výši 45 miliard dolarů (asi 808 miliard korun), které v USA podpoří 235 000 pracovních míst. Novinářům to během středečních jednání čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu řekl nejmenovaný vysoký americký činitel.

Článek

Čína podle zdroje mimo jiné nakoupí 200 letadel Boeing, za něž zaplatí 19 miliard dolarů. Další kontrakty se týkají zemědělských produktů či telekomunikační a výpočetní techniky. Prezidenti by o dohodě měli informovat po svém středečním jednání.

Spojené státy v Číně vidí velkou příležitost pro své firmy, které se jen pomalu zotavují z nedávné hluboké recese. Nové kontrakty by k tomu měly přispět. Zároveň by mohly pomoci snížit vysokou nezaměstnanost, která americkou ekonomiku již delší dobu sužuje.

Americký vývoz do nejlidnatější země světa roste podle Bílého domu dvakrát rychlejším tempem než export do zbytku světa. Loni dosáhl 100 miliard dolarů. Američané přitom očekávají, že se v příštích deseti letech dále zdvojnásobí.

Vzájemné ekonomické spolupráci obou zemí má napomoci i setkání obou prezidentů se zástupci 18 amerických a čínských firem, které je součástí středečních jednání v Bílém domě. Chu se s americkými podnikateli setká i ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám