Hlavní obsah

Lidé se vrací k hypotékám, půjčují si stejně jako v roce 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem hypoték, které banky poskytly v posledním měsíci loňského roku, prudce narostl. Přesáhl deset miliard korun. Plyne to z údajů Hypoindexu, který půjčky na nemovitosti sleduje. Limitu deseti miliard hypotéky naposledy dosáhly v červenci roku 2008.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"S výjimkou rekordního roku 2007 banky nikdy nevykázaly v posledním měsíci takové množství hypoték jako v loňském prosinci," uvedl server.

Důvodem je pokles sazeb u úvěrů. Dostaly se v průměru na 4,23 procenta, což je na úrovni poloviny roku 2007. Podle šéfa Hypoteční banky Jana Sadila ale nízká čísla dlouho nevydrží. ""Stávající nastavení úrokových sazeb je dlouhodobě těžko udržitelné a lze očekávat jejich růst," uvedl Sadil.

Za celý loňský rok banky poskytly 50 386 úvěrů v hodnotě 84,3 miliardy korun, což je o deset miliard víc než v roce 2009.

Lidé stále častěji volí pětiletou fixační dobu úroku a naopak ustupují od hypoték s variabilní sazbou. První varianta tvořila v prosinci více než polovinu úvěrů.

Data do průzkumu Hypoindexu poskytují všechny velké banky, které v ČR působí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám