Hlavní obsah

Pětinu nebezpečného vepřového z Německa čeští veterináři zajistili

Praha

Veterinářům se podařilo najít a pozastavit prodej zhruba pětiny z celkem 4500 kilogramů vepřového masa, které bylo na přelomu loňského a letošního roku dovezeno z Německa do Česka a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Uvedl to mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s tím, že vzorky vepřového masa veterináři odeslali k laboratornímu rozboru.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z 4500 kilogramů vepřového masa, které pocházelo z německé farmy používající krmivo s obsahem dioxinů, směřovala přibližně polovina zejména do stravovacích zařízení ve Středočeském kraji. Z této zásilky veterináři našli a pozastavili prodej 145 kilogramů masa. V Ústeckém kraji se podařilo dohledat asi polovinu dodávky, tedy 820 kilogramů vepřového masa.

"Z tohoto masa byly odebrány vzorky a zaslány na vyšetření. Podle šéfky německé veterinární služby Karin Schwabenbauerové by nemělo být zdravotně závadné," uvedl Duben.

Další podezřelý

Aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150 000 tun krmiva pro hospodářská zvířata.

Spolkové ministerstvo zemědělství o víkendu oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Dioxin je nebezpečný jen pokud se užívá dlouho dobu ve velkých dávkách, pak se v těle ukládá. Jednorázové požití nebezpečné není.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám