Hlavní obsah

Zapnuté počítače se firmám prodraží

– Praha
Novinky, ČTK, pit, mif

Zaměstnanci tuzemských firem nechávají své počítače zapnuté zbytečně mimo pracovní dobu v průměru 120 hodin měsíčně. Podniky tak platí téměř 60 korun měsíčně navíc za každou pracovní stanici. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodatsw mezi 2000 tuzemskými malými a středními podniky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podnik, který vlastní sto počítačů, může podle průzkumu správným vypínáním snížit náklady na elektrickou energii o 5760 Kč za měsíc, pokud je spotřeba jedné pracovní stanice 120 W a cena čtyři Kč za kWh.

"Tuzemské podniky zatím neovládají nástroje pro zefektivnění chodu svých kanceláří. Když chtějí ušetřit, nejčastěji sáhnou k personálním změnám. Přitom snížit náklady je možné prostřednictvím auditu používání firemních počítačů," uvedl výkonný ředitel Sodatsw Martin Hanzal.

Podnikům přináší vysoké náklady i spotřeba elektrické energie u výpočetní techniky v pohotovostním režimu. Podle statistik Střediska pro efektivní využívání energie spotřebuje zapnutý počítač 100 W až 120 W, pracovní stanice v režimu Stand By má spotřebu mezi 2,5 W a 15 W, závisí to na stáří a kvalitě IT vybavení.

Anketa

Vypínáte počítač, když odcházíte z práce?
vždy
80,9 %
jen někdy
4,6 %
dávám ho jen restartovat
1,6 %
nechávám ho běžet, sám za nějakou dobu usne
12,9 %
Celkem hlasovalo 9872 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám