Hlavní obsah

Souboj gigantů: Airbus v zakázkách porazil Boeing

Toulouse

Evropský výrobce letadel Airbus vyhrál loni nakonec třetí rok po sobě souboj zakázek s americkým konkurentem Boeing, i když ještě v listopadu za ním zaostával. Firma navíc minulý rok dodala zákazníkům rekordní počet letadel, což značí oživení leteckého trhu.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Letoun Airbus A380 německého přepravce Lufthansa

Článek

Airbus loni získal zakázky na celkem 644 letounů v úhrnné katalogové ceně přes 84 miliard dolarů (1,5 biliónu Kč) proti 625 zakázkám Boeingu. Airbusu se podařilo překonat Boeing až díky vlně prosincových zakázek, která ukázala překvapivě silné oživení na mladých růstových trzích světa.

Po odečtení zrušených zakázek prodal Airbus 574 letadel v hodnotě 74 miliard dolarů ve srovnání s 530 stroji, na něž získal konečné zakázky Boeing. Evropská firma tak získala na světovém trhu velkých civilních letadel podíl 52 procent. V roce 2009 Airbus kvůli ekonomickému propadu ve světě dostal čisté zakázky jen na 271 letadel a Boeing na 142 strojů.

„Jediné negativní na obzoru je cena paliva,“ nechal se slyšet šéf prodeje Airbusu John Leahy.

Generální ředitel Airbusu Tom Enders odhadl, že firma zvýší letos dodávky na 520 až 530 strojů a ještě více letadel se jí podaří prodat. Celkové tržby Airbusu loni podle Enderse dosáhly "asi 30 miliard eur" po předloňském výsledku 28,1 miliardy eur.

"Udělali jsme ohromný pokrok. Jsem díky tomu do roku 2011 optimističtější, než jsem byl pro rok 2010," uvedl Enders ve firemním sdělení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám