Hlavní obsah

I Severokorejci si už mohou zajít na hamburger

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Rezidenční obyvatelé severokorejského hlavního města Pchjongjang si už nějakou dobu pochutnávají na americké specialitě – hamburgeru. Uvedl to server Radio Free Asia s tím, že zisk jde do kapsy Kim Kyong Hui, mladší sestře vůdce Kim Čong-ila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hamburgerová restaurace Samteasung (Tři velké hvězdy) s nepřetržitým provozem je velmi populární a příliv zákazníků ohromující. Rezervace se musí provádět den dopředu, aby se tam člověk vůbec mezi šestou hodinou ranní a jedenáctou hodinou večerní dostal.

Výjimkou tedy nejsou dlouhé fronty Korejců čekajících na koupi masové pochutiny. Severokorejské orgány se nicméně rozhodly nepoužívat „americké“ slovo hamburger a používají opis ve smyslu „mleté maso a chleba“. Přesto termín „hamburger“ neoficiálně používá většina lidí a do budoucna se kvůli obrovskému zájmu dá očekávat otevření dalších podniků tohoto zaměření.

Na pochutinu běžný občan nemá

Cena za hamburger činí 228 wonů nebo něco přes dva dolary podle oficiálního směnného kurzu, což je mimo rozpočet průměrného občana. Mnozí z těch, kteří si to mohou dovolit, se podle informací stávají na hamburgeru až závislými. Dobrotu pak mohou spláchnou třeba pivem a nádavkem si dát vafle se šlehačkou.

Podle nejmenovaného vysokého státního úředníka z provincie Pyongan je restaurace zcela ve vlastnictví Kim Kyong Hui, sestry Kim Čong-ila. Jednotlivé potraviny pro hamburgerový podnik se dovážejí z Číny a údaje o výši zisku nejsou pochopitelně k dispozici.

Severní Korea pravidelně čelí nedostatku základních potravin, například počátkem 90. let minulého století rozsáhlý hladomor způsobil smrt dvěma miliónům lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám