Hlavní obsah

Sazka se může stát pračkou špinavých peněz, varuje Dryml

Právo, Martin Procházka

Sazka může být zvenčí ohrožována organizovaným zločinem, a hrozí jí, že by mohla sloužit k praní špinavých peněz, říká v rozhovoru pro Párvo senátor Vladimír Dryml (ČSSD).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Dryml (ČSSD)

Článek

Zabýváte se jako senátor také situací kolem Sazky?

Jako člen senátních výborů, které se zabývají sportem a zahraničně-bezpečnostními otázkami, situaci kolem Sazky bedlivě sleduji. Velmi mě znepokojují aktivity některých podnikatelských skupin, zejména podnikatele Vítka. Po přečtení včerejšího Práva jsem byl doslova v šoku. Vítek je jednou nemajetný člověk a poté zase člověk, který je schopen kupovat pohledávky za stovky miliónů korun.

Máte nějaké další informace?

Dle mých dalších informací je rozhodně možné, že Sazka může být zvenčí ohrožována organizovaným zločinem, a hrozí jí, že by mohla sloužit k praní špinavých peněz.

Jde o ohrožení českého sportu a udivuje mě přístup současné vlády k tomuto problému. Podpora sportu by měla být řešena napříč politickým spektrem, protože se jedná o všechny občany České republiky, hlavně o naši mládež. Sport je nejlepší prevencí proti drogové závislosti u mladistvých.

Vyzval jste vysoké politiky, aby situaci prošetřili. Čeho chcete dosáhnout?

Veřejně jsem vyzval premiéra i ministra financí, aby zaúkolovali orgány činné v trestním řízení, zejména BIS a Policii ČR. Měly by prošetřit, zda vše, co se děje kolem Sazky, je v souladu s právem.

Ministerstvo financí spolu s dozorem České národní banky by navíc měly občanům vysvětlit, jak je možné, že Komerční banka a Raiffeisenbank neprodaly pohledávky za Sazkou za nejvyšší nabídnutou cenu, ale pod cenou. Zda se v tomto případě nemohlo jednat o daňový únik.

Každá takto neobvyklá transakce v západních státech by byla velmi kontrolována. Musíme si uvědomit, že se zde mluví o podivném financování kolem hazardu a tyto záležitosti si civilizované země vždy velmi přísně hlídají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám