Hlavní obsah

Organizace a ministerstvo se hašteří o zveřejnění problematických benzínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Společnost Acta non verba (ANV) přivítala úterní zveřejnění seznamu „špatných pumpařů“ Českou obchodní inspekcí (ČOI), stejně jako jeho pravidelnou měsíční aktualizaci. Podle ní zveřejnění předcházel vyhraný soud s ministerstvem obchodu a průmyslu (MPO). Státní instituce však tvrdí, že si ANV verdikt soudu špatně vyložila.

Článek

„Ministerstvo a ČOI byly k uveřejnění seznamů donuceni rozsudkem,“ uvádí ANV ve zprávě. Tvrdit dále, že uveřejnění seznamů odporuje zákonu, už podle ANV nebylo možné.[celá zpráva]

Podle mluvčího MPO Pavla Vlčka však tvrzení ANV neodpovídá realitě. "Interpretace ANV není přesná. Soud rozhodně nekonstatoval, že ČOI má takové informace zveřejňovat. Pouze konstatoval procesní chyby a vrátil rozhodnutí k přezkumu," uvedl Vlček. MPO podle něj začalo zveřejnění seznamu čerpacích stanic připravovat ještě před verdiktem soudu.

ČOI dosud tvrdila, že jména pump nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Se zveřejňováním jmen čerpacích stanic, u nichž ČOI narazila na nekvalitní pohonné hmoty, počítá novela zákona, kterou loni v prosinci schválila vláda. Legislativní normu ale ještě musí schválit zákonodárci a podepsat prezident Václav Klaus.

Seznam hříšníků už v loňském roce

ANV už loni v říjnu na svém webu zveřejnila neoficiální seznam čerpacích stanic, které nevyhověly kontrolám ČOI. Společenství čerpacích stanic tento krok kritizovalo, protože podle něj byli smícháni dohromady poctiví prodejci s těmi, kteří vědomě prodávají pančované zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám