Hlavní obsah

Mimořádná daň v Maďarsku zůstane zachována do konce roku 2012

– Budapešť

Maďarská vláda potvrdila, že mimořádnou daň, kterou zavedla v některých sektorech ekonomiky, zachová pouze do konce roku 2012. Uvedl to server portfolio.hu s tím, že jde o nástroj na vyrovnání státního rozpočtu.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Krizové daně pokrývají roky 2010, 2011 a 2012,“ uvedl Péter Szijjártó, mluvčí předsedy vlády Viktora Orbána, v e-mailové odpovědi pro agenturu Reuters. Popřel tím, že by měla trvat delší dobu.

Mimořádné daně z oblasti maloobchodu, energetiky a telekomunikací mají podle vlády přispět do státního rozpočtu roční sumou 161 miliard forintů (asi 14 miliard korun).

Zvláštní daň se týká pouze vybraných odvětví ekonomiky a Maďaři ji zavedli loni. Značně tím pobouřili nejen firmy, kterých se opatření týká, ale i Evropskou komisi. Ta začala zkoumat oprávněnost takového kroku.

Mimořádné daně se dotknou především zahraničních firem, které v Maďarsku působí. Některé z nich, včetně ČEZ, už si proto stěžovaly v Bruselu. Maďarsko se před pár dny na půl roku ujalo předsednictví Evropské unie a hned od začátku čelí kritice. Evropská komise minulý týden uvedla, že legálnost krizových daní prověřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám