Hlavní obsah

Německé ekonomice se nebývale daří, sveze se i Česko

Novinky, pit
Berlín
Aktualizováno

Německá ekonomika loni stoupla o 3,6 procenta. To představuje její nejprudší nárůst od roku 1991. Informovala o tom agentura AP s odkazem na spolkový statistický úřad. Vzhledem k velké propojenosti německé a české ekonomiky bude z německého růstu těžit i Česko.

Foto: Profimedia.cz

Německo je po Číně druhý největší exportér na světě. Na snímku vozy opel připravené k distribuci.

Článek

Údaje za loňský rok překonaly dosud nejlepší výsledek z roku 2006, kdy ekonomika šla vzhůru o 3,4 procenta. V roce 1991 stoupla německá ekonomika o 5,1 procenta, v roce 1990 dokonce o 5,2 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

„Hlavním tahounem německého hospodářství se stal export společně se spotřebou domácností. K vyšší spotřebě domácností vedou poměrně dobré podmínky panující na trhu práce,“ uvedl pro Novinky analytik Josef Novotný z Fio banky.

„Německo těží ze silné poptávky z asijských zemí, kam míří část jeho exportů, situace se zlepšila v loňském roce i u domácností díky poklesu nezaměstnanosti,“ sdělil pro Novinky analytik Miroslav Frayer z Komerční banky s tím, že Německo je zcela jasným tahounem celé eurozóny.

Také v letošním roce lze očekávat růst německé ekonomiky, nicméně už asi menší. „Německá ekonomika zřejmě zpomalí pod 2,5 procenta, růst nepříznivě ovlivní plánované fiskální restrikce v celé eurozóně,“ připomíná Frayer.

V protikladu vůči Německu stojí v rámci eurozóny země jako Irsko, Řecko či Portugalsko, které se potýkají se značnými ekonomickými potížemi.

Česko pojede na německé vlně

Dobrý výkon německé ekonomiky je podle Novotného důležitý také pro Českou republiku, německý trh je totiž nejvýznamnějším odbytištěm pro české exportně zaměřené společnosti. „Růst německého hospodářství se se zpožděním zcela jistě pozitivně promítne v podobě vyšších exportů,“ dodává Novotný.

Německo je světovou dvojkou, pokud jde o export. První pozici drží Čína.

„Silné údaje z Německa jsou příznivou zprávou pro českou ekonomiku. Německo je náš hlavní obchodní partner a pozitivní vyhlídky na první čtvrtletí naznačuje mimo jiné i vysoký růst zahraničních zakázek,“ doplňuje Frayer.

České ekonomice by se tak mělo rovněž dařit, ale po loňském očekávaném růstu HDP o 2,3 procenta odhaduje Frayer pro letošní rok růst pouze o 1,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám