Hlavní obsah

Jedovatý dioxin v Německu zjistili už i ve vepřovém mase

Novinky, pit

Stovky prasat musely být zabity na jedné farmě v Dolním Sasku, protože jejich maso obsahovalo vysoké množství dioxinů. Uvedla to agentura AP s odkazem na dolnosaského ministra zemědělství Gerta Hahneho.

Článek

Podle ministra došlo k nálezu dioxinů v úterý v časných ranních hodinách a hodnoty ve vzorcích výrazně přesáhly normál. Krmiva pro prasata pocházela od německé firmy Harles & Jentzsch, která podle dosavadních zjištění vyráběla příměsi do krmiva z látek určených výhradně pro technické využití.

Dosud bylo nadlimitní množství dioxinu v Německu nalezeno pouze ve vejcích a v mase nosnic.

Podle úterního vydání deníku Westfalen-Blatt by mohli původci kontaminace německých krmiv dioxinem čelit požadavkům na náhradu škody přesahujícím 100 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun). Vedle postižených chovatelů budou podle něj kompenzace žádat i spolkové země.

V ČR dioxiny zatím zjištěny nebyly

České dozorové orgány při preventivních kontrolách dosud nezjistily žádný výskyt dioxinu v dovezeném mase a vejcích. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) proto zatím není důvod uzavírat hranice s Německem, ke kterému minulý týden vyzvala Agrární komora. České úřady budou dovážené potraviny i krmiva kontrolovat dál. [celá zpráva]

V souvislosti s dioxinovým skandálem v Německu chce Evropská komise (EK) regulovat aktivity výrobců potravinových doplňků a krmiv pro zvířata. Ohledně možných opatření se v Bruselu hovořilo už v pondělí, nicméně zatím nepadly žádné konkrétní návrhy a mluvčí EK Frederic Vincent označil celé rokování za zklamání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám