Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení s provozovatelem Penny Marketů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s německou skupinou REWE, provozovatelem obchodů Penny Market. Podle úřadu REWE nesplnila závazky z rozhodnutí, kterým ÚOHS v roce 2008 povolil její akvizici maloobchodních prodejen značky Plus. Uvedl to tiskový mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ÚOHS firmě v roce 2008 nařídil, že musí prodat čtyři z 500 svých obchodů. Chtěl tak zamezit přílišnému posílení firmy na českém trhu. "Můžeme potvrdit, že ÚOHS zahájil správní řízení se společností REWE kvůli nedodržení závazků, jež tato společnost přijala v souvislosti s rozhodnutím o povolení spojení soutěžitelů," uvedl pouze Chalupa.

ÚOHS v šetření ohledně postavení skupiny REWE v Česku dospěl k závěru, že by fúze vedla "k vysoké koncentraci na lokálních maloobchodních trzích na území čtyř okresů". Právě v těchto okresech měla skupina vždy jednu prodejnu odprodat. O které okresy se jedná, ÚOHS neuvedl. Neupřesnil také, zda některou z prodejen firma odprodala či nikoli.

REWE koupilo diskonty Plus od společnosti Tengelmann počátkem roku 2008 za 255 miliónů eur (nyní asi 6,3 miliardy korun). Nákup nebyl pro REWE prvním posílením na českém trhu. Firma již dříve koupila i odcházející Delvitu. Podle posledních dostupných informací skupina REWE přeměnila celkem 121 prodejen Plus na Penny Markety, zbývajících 34 zrekonstruovala Billa.

Reklama

Výběr článků

Načítám