Hlavní obsah

Zdravotní sestry výpovědi podávat nebudou, ale chtějí přidat

Právo, Václav Pergl

Zdravotní sestry v nemocnicích sice nejsou spokojeny se svými platy, ale nebudou jako lékaři podávat hromadné výpovědi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dana Jurásková

Článek

„Jako prezidentka České asociace sester mohu prohlásit, že sestry hromadné výpovědi z nemocnic podávat nebudou,“ řekla Právu v pondělí Dana Jurásková, prezidentka uvedené asociace, exministryně zdravotnictví a nyní ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

„Sestry jsou ty, které zůstanou u lůžka pacienta a nebudou aktivně protestovat. Přesto nejsou spokojeny se svými platy. Platy sester nejsou na takové úrovni, která by byla odpovídající jejich těžké práci,“ uvedla Jurásková s tím, že zdravotní sestry očekávají, že ve zdravotnictví nastanou systémové změny a v důsledku nastartované zdravotní reformy se i jim platy zvýší.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici podalo výpověď 102 lékařů z 1100. „Péče ohrožena nebude,“ uvedla Jurásková. Problém je pouze s větším množstvím výpovědí na neurologii. Jurásková chce jednat o zajištění péče s ostatními pražskými nemocnicemi a není vyloučeno, že by se vytvořilo jedno pracoviště, kam by se odborní lékaři stáhli.

Plzeň dá 200 miliónů do platů

Plzeňská fakultní nemocnice si dobrým hospodařením vytvořila zhruba 200miliónový polštář. „Pokud kliniky dodrží dohodnuté, můžeme tyto peníze rozpustit do mezd,“ řekla Právu v pondělí ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová.

Uvedla, že výpověď podalo 70 lékařů z 830 a zatím ji nikdo nestáhnul. Nejohroženější je péče o nedonošence, protože v gynekologické oblasti podalo výpověď nejvíc lékařů. „Jednáme s nimi a máme velký zájem, aby všichni zůstali. Je totiž velice těžké nedonošence přepravovat do jiného centra, které je v Praze,“ uvedla ředitelka. Dodala, že v ostatních oborech, zejména v chirurgii a interně, může fakultní nemocnice vypomoci i jiným nemocnicím, kde by odchodem lékařů byla tato péče narušena.

Budou jednat individuálně

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, v níž dlouhá léta byl úspěšným ředitelem současný ministr zdravotnictví Leoš Heger, podalo výpověď 188 lékařů.

„Nejohroženější obory jsou dětské lékařství, chirurgie, hematologie, gastroenterologie a ortopedie,“ sdělil Právu současný ředitel nemocnice profesor Roman Prymula. Pouze jediný lékař zatím výpověď stáhl. „Zásadní jednání budou probíhat tento týden a budeme jednat i individuálně s jednotlivými pracovišti, ba i lékaři. Musíme provoz zajistit,“ uvedl Prymula.

Tři otázky nemocnicím

Svaz zdravotních pojišťoven chce od nemocnic vědět, jak zajistí po odchodu části lékařů péči o klienty osmi členských pojišťoven.

„Chceme odpověď na tři otázky – zda budou omezovat smluvně dohodnutou zdravotní péči a které konkrétní výkony, zda zajistí zdravotní péči pacientům v dosavadním rozsahu a zda jsou schopni zajistit zdravotní péči nad rámec dosavadních výkonů za nemocnice, které toho schopny nebudou,“ prohlásil prezident svazu a ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

„Bude-li to třeba, jsou pojišťovny připraveny převést část peněz z jiných fondů do základního fondu, ze kterého se platí péče,“ uvedl Gajdáček.

LOK očekává stovky dalších výpovědí

Lékařský odborový klub v pondělí Právu potvrdil, že očekává druhou vlnu podávání hromadných výpovědí. Někteří lékaři dokonce rozesílají maily svým kolegům a vyzývají je, aby se k akci připojili. Zatím podalo výpověď zhruba 3800 nemocničních lékařů z 16 000 a přibližně dvacet ji stáhlo. Lékaři požadují plat pro začínajícího lékaře ve výši 1,5násobku průměrného platu v zemi (asi 35 000 Kč) a trojnásobku pro zkušeného lékaře (zhruba 72 000 korun), ale za základní pracovní dobu. Nyní v průměru berou 45 až 50 000 měsíčně, ale se všemi příplatky a službami.

Prezident Václav Klaus minulý týden podpořil reformní kroky ministra Hegera a hromadné výpovědi lékařů označil za vydírání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám