Hlavní obsah

Česko zaplatí za léčbu HIV miliardu korun ročně

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní rok trhne rekord co do počtu lidí nakažených virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Podle manažerky Národního programu HIV/AIDS při Státním zdravotním ústavu Džamily Stehlíkové vyjde ročně toto stále smrtelné onemocnění Česko celkem na miliardu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Léčba pacienta stojí 300 až 500 tisíc korun ročně. Jenže tito lidé mají další komplikace, třeba onkologické. Náklady společnosti jsou pak i na testování, zajištění bezpečnosti, prevenci. Provádějí se výzkumy, vytvářejí se nové léky,“ vysvětlila Stehlíková.

I přes neblahý trend růstu počtu infikovaných dá letos ministerstvo zdravotnictví na preventivní programy proti HIV méně peněz než loni. Zatímco v roce 2010 dostaly neziskové organizace na osvětu 3,6 miliónu korun, v roce 2011 to budou jen tři milióny.

V Česku je už přes 1520 lidí nakažených smrtelných virem, z toho 320 lidí onemocnělo AIDS. Podle šéfa Domu světla a tajemníka České společnosti AIDS pomoc Miroslava Hlavatého je nutno tento počet vynásobit deseti, abychom se dostali na skutečné číslo.

Co s tím?

„Pořád dokola opakovat, že jde o smrtelně vážnou věc. V médiích byli vidět jen HIV infikovaní lidé, kteří dobře vypadali. Říkali: Podívejte, já jsem HIV pozitivní, beru léky, studuji, mám dobré manželství. Je potřeba, aby se vědělo, že jsou také lidé, kteří jsou na tom hodně špatně. Tedy ti, u kterých nemoc již propukla, nesnášejí léky nebo přijdou pozdě,“ řekla Právu vedoucí AIDS centra Fakultní nemocnice Na Bulovce Marie Staňková.

Případů může být víc. „Statistiky za prosinec 2010 sice zatím nejsou k dispozici, ale i kdyby nebyl v prosinci u nikoho vir HIV zachycen, což nepředpokládám, je předchozí rok vůbec nejčernější v historii. Celkem máme od ledna do listopadu 2010 zachyceno 176 případů, což je o 19 HIV pozitivních více než za celý rok 2009. Jen v listopadu bylo zjištěno 27 nových případů HIV, nejvíc od roku 1985, kdy se virus začal testovat,“ dodala Stehlíková.

Podle informací Práva ze Státního zdravotního ústavu jsou prosincová čísla zatím slabší než rekordní listopadová.

Stehlíková upozornila, že se prudce zvyšuje počet nakažených mladých lidí. „Příčinou pokračujícího růstu šíření infekce v ČR je bezesporu velmi rozšířené rizikové sexuální chování. V porovnání se západními státy používání kondomů zůstává v ČR nedostatečné, a to i s náhodným partnerem,“ varovala Stehlíková.

Dalším alarmujícím údajem je prý stále nižší věk nakažených. Většina nově nakažených žen je ve věku mezi 20 až 30 lety, nakaženým mužům je nejčastěji mezi 30 až 35 lety.

A co dělat, aby se člověk nenakazil? Odborníci doporučují důsledné používání prezervativů, a to i při orálním sexu. Kromě HIV ochrání kondom i před dalšími sexuálně přenosnými chorobami, například syfilis.

Spolu s homosexuály patří mezi nejrizikovější skupiny také prostitutky a narkomani. Důležitou skupinou, která se podílí na růstu počtu HIV pozitivních, jsou i cizinci. Nejvíce jich pochází z Ukrajiny a subsaharské Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám