Hlavní obsah

Nafta je v Česku stejně drahá jako v Německu, benzín je levnější i ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé mají v okolních zemích možnost natankovat naftu v přepočtu až o čtyři koruny za litr levněji než v Česku. Výjimkou je pouze Německo, kde je nafta v průměru zhruba stejně drahá jako v tuzemsku. Kromě Německa je ve všech okolních zemích také výrazně levnější benzin. Vyplývá to ze statistik Německého autoklubu (ADAC).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů společnosti CCS se cena nafty v ČR v uplynulém týdnu pohybovala mezi 32,40 až 32,60 korunami za litr. Motoristé na Slovenku však mají možnost tankovat litr nafty v průměru za 27,72 Kč. V Polsku stojí diesel zhruba 28,23 Kč/l a v Rakousku platí motoristé v průměru 29,13 Kč/l.

V Německu, kde jsou pohonné hmoty tradičně dražší než v Česku, v uplynulém týdnu činila průměrná cena nafty 32,38 Kč/l a byla také mírně levnější než u tuzemských čerpacích stanic. Levnější nafta je také například v Itálii, kde v uplynulém týdnu stál litr 31,69 koruny.

Kromě Německa je výrazně levnější v okolních zemích také benzín Natural 95. V Česku stál litr v uplynulém týdnu přes 33,20 Kč. Na Slovensku tankují motoristé v průměru za 30,67 Kč/l a v Polsku za 29,45 Kč/l. V Rakousku stojí litr benzínu 30,81 Kč a levnější je také ve Švýcarsku, kde řidiči platí 31,12 Kč/l.

Za více než 36 korun se litr benzínu prodává v Německu, v Itálii stojí litr Naturalu přes 34 korun.

Ceny pohonných hmot v Česku začaly výrazně růst loni v prosinci. Průměrná cena za litr benzínu v polovině prosince překročila 33 korun a dosáhla maxima za posledních pět let. Nafta se dostala nad 32 Kč/l.

Zdražení způsobily především drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Komplikace přinesla také snížená kapacita litvínovské rafinerie. Podle analytiků by v příštích dnech měly ceny stagnovat nebo mírně klesnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám