Hlavní obsah

Slovensko zastavilo prodej vajec a drůbežího masa z Německa

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovensko v pátek zastavilo na svém území prodej vajec a drůbežího masa z Německa v obavách z výskytu rakovinotvorného dioxinu v těchto produktech. Úřady zároveň zahájily kontrolu potravin dovezených z Německa s cílem zjistit, zda se tato nebezpečná látka ve zmíněných potravinách nachází.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Kontroly probíhají v obchodech a velkoskladech potravin.

„Dokud nebudou známy výsledky laboratorních testů, prodej vajec a drůbežího masa německého původu je dočasně zastaven,“ uvedlo v pátek slovenské ministerstvo zemědělství.

V obchodech se zatím žádné kontaminované potraviny nenašly. „Šlo většinou o výrobky pocházející z jiných oblastí Německa, než kde našli dioxin,“ uvedl mluvčí slovenské veterinární správy Milan Matúš pro páteční vydání slovenského deníku Hospodárske noviny.

Mluvčí zdůraznil, že odborníci pravidelně odebírají vzorky potravin na přítomnost dioxinu. „Vykonáváme monitoring v potravinách i v surovinách. Kdyby se nebezpečné látky vyskytly, dokážeme je zachytit,“ dodal Matúš.

V Německu bylo dioxinem kontaminováno 3000 tun krmného tuku pro zvířata. Německé úřady nechaly zavřít přes 4700 farem a drůbežáren. Nebezpečná látka se objevila ve 13 z 16 spolkových zemí.

Čeští zemědělci chtějí zákaz

Zástupci české Agrární komory ve čtvrtek uvedli, že chtějí zakázat dovoz vajec a vepřového masa z Německa a apelovali, že by lidé měli dávat přednost českým výrobkům. [celá zpráva]

Veterinární správa ale oznámila, že kontaminované výrobky se v ČR podle všeho nevyskytují, přesto namátkově maso či vejce dovezené z Německa testuje. Podobně se k případu postavila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). I ona výrobky pocházející z Německa monitoruje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám