Hlavní obsah

Tchajwanská firma Qisda v Brně končí a bude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tchajwanská společnost Qisda (dříve BenQ) končí v Brně s výrobou monitorů. Výrobní kapacity přesouvá do Číny a propouští zaměstnance. Podle ředitele brněnského úřadu práce Jana Marka zbylí zaměstnanci firmu opustí do poloviny roku.

Foto: benq.cz, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma patřila v Brně k největším zaměstnavatelům. V době před hospodářskou krizí pro ni pracovalo téměř 800 osob a avizovala vznik dalších nejméně 1000 pracovních míst. Koncem roku 2010 ale oznámila hromadné propouštění.

Přesunutí výroby do Číny Qisda zdůvodnila rozhodnutím Světové obchodní organizace (WTO) ohledně zrušení cla na dovoz vybraných elektronických produktů z podzimu loňského roku. WTO podpořila stížnost Spojených států, Japonska a Tchaj-wanu na to, že Evropská unie uvalila cla od šesti do 14 procent na ploché displeje, multifunkční tiskárny a televizní set-top boxy.

Práci by měli sehnat

Jak uvedl ředitel brněnského úřadu, firma omezovala své aktivity už po nástupu hospodářské krize. Podle Marka je propouštění pro trh práce nepříjemné, zásadním způsobem ale situaci neovlivní. "Jsem přesvědčen, že tito zkušení zaměstnanci naleznou své nové uplatnění v jiných firmách. Například v obdobném oboru podnikající firma Wistron nadále nabírá nové zaměstnance," uvedl ředitel.

Qisda patří k významným výrobcům LCD televizorů, monitorů a tiskáren ve světě. Své závody má v Číně, mateřském Tchaj-wanu a Mexiku. Společnost byla založena roku 1984. Její působení v Brně bylo zahájeno v září 2005 pod jménem BenQ. Ke změně struktury společnosti a přejmenování na společnost Qisda došlo v září roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám