Hlavní obsah

Na výprodejích v Německu lze ušetřit tisíce

Právo, Aleš Pelikán

Novoroční výprodeje začaly i u našich západních sousedů. Pro české zákazníky často zlatý důl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

V Čechy velmi vyhledávaném německém marketu Real v Heidenau naleznou zákazníci informace i v češtině.

Článek

„Naprosto se vyplatí tam zajet. Zvláště, když máte předem vytipované věci, co chcete koupit. My jsme vyrazili pro lyže. Kupovali jsme dvoje a dva páry přeskáčů. Ušetřili jsme oproti Česku nějakých šest tisíc,“ pochlubil se ve čtvrtek Právu v obchodním centru v saském městě Heidenau, kam se dá zajet z Ústí za půl hodiny, mladý manželský pár z  Krupky.

Mají našetřeno také na televizor, ale to si chtějí ještě propočítat. Rozdíl je jen pět set korun.

Potraviny až o pětinu levnější

„Ne, já Němcům v žádném případě nechci dělat reklamu. Ale po pravdě řečeno, já už v Česku kupuji jen to nejnutnější. I pro potraviny si jezdíme za hranice. Nejvíce mi štve, že i v německém Lidlu je to samé zboží levnější, než v českém. Absolutně nechápu proč. Přitom v Německu jsou výrazně vyšší příjmy než v Česku,“ rozčiloval se u prodejny Lidl v Heidenau asi 50letý Ústečák s téměř plným nákupním vozíkem.

I jemu dává jednoduché srovnání cen za pravdu. Některé potraviny jsou zde až o pětinu levnější než na české straně.

Například v Lidlu v Heidenau lze pořídit ementálský sýr ve 400 gramovém balení v přepočtu za 49,80 koruny, v českém Lidlu za stejný zaplatí zákazník 64,90.  Lyonský salám v 200 gramovém balení vyjde v Německu na 16,30, stejný v českém Lidlu stojí 21,90. Máslo se dá v Německu sehnat do 25 korun, tedy minimálně o tři koruny levněji než v Česku. Výhodnější je i nákup mouky. V domácích obchodech stojí nyní 9,90, v Lidlu v Heidenau je k mání za 6,30 koruny. O zhruba 20 procent levněji lze koupit čokoládu Ritter sport nebo také některé jogurty. Rodinné balení tyčinek Kinder Pingui se dá například v německém Lidlu pořídit za 47,30 koruny, v českém marketu Interspar stojí stejné balení 89 korun, tedy téměř dvakrát tolik.

V pondělí začíná výprodej oblečení

Velkým tahákem byla pro Čechy v posledních letech cena plzeňského piva v Německu. Nyní už nejsou sice rozdíly nijak velké, přesto se dá stále Prazdroj nakoupit v Německu až o zhruba 4 koruny levněji. Při koupi 20 piv zaplatí zákazník v obchodě Real za jedno v přepočtu 18,10 koruny, v Česku běžně stojí podle obchodu kolem 21 korun i více. „Nyní už se nákup piva nevyplatí jako dříve, v minulosti rozdíl činil i šest korun,“ řekl Michal Slavík z Ústí nad Labem u pokladny supermarketu Real v Heidenau.

Zdejší obchodní komplex je vyhlášeným nákupním centrem především Severočechů, kteří to sem mají jen nějakých třicet kilometrů. V obchodě jsou české nápisy, je možné platit i v korunách. Zaregistrovaní čeští zákazníci navíc dostávají e-mailem české letáky, mohou si vytisknout i kupony, na které dostanou u pokladny slevu pět či 10 procent. Češi sem kromě potravin pravidelně míří hlavně za levnější drogérií, která je stálým tahákem.

„Už jsme si zvykli do Heidenau za nákupy téměř každý týden dojíždět. Máme vytipované věci, na kterých se ušetří,“ řekl Josef Vaněk z Ústecka. Podle něj se lze ale těšit na poslední lednové pondělí, kdy mají v Německu začít velké výprodeje zimního oblečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám