Hlavní obsah

Automobilku Renault ohrožuje průmyslová špionáž

Novinky, rei
Paříž

Francouzský výrobce automobilů Renault oznámil, že jeho „strategický majetek“ ohrožuje průmyslová špionáž. Automobilka to prohlásila ve čtvrtek den poté, co z funkce uvolnila tři své přední manažery, kteří jsou podezřelí, že vynesli informace o vývoji elektromobilů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Viceprezident Renaultu Christian Husson agentuře AFP potvrdil, že trojice v automobilce zastávala strategické pozice. „Vyšetřování přineslo množství důkazů o tom, že chování těchto tří kolegů bylo v rozporu s etickými zásadami Renaultu, a že vědomě a úmyslně ohrozili majetek společnosti,“ řekl. Podle stanice BBC je jedním z podezřelých člen představenstva Renaultu.

Na postup trojice upozornil dozorčí orgán automobilky anonym. Manažeři mají nyní prostor své chování vysvětlit, než firma rozhodne o dalším kroku.

Renault i japonský Nissan, který francouzská společnost vlastní, investovaly v poslední době velké částky do vývoje elektromobilů. Oba výrobci plánují v příštích dvou letech uvést na trh hned několik nových vozů.

Foto: Profimedia.cz

Ústředí automobilky Renault v Paříži

K situaci se ve čtvrtek vyjádřil i francouzský ministr průmyslu Eric Besson. Řekl, že situace v Renaultu „se zdá být vážná“. Varoval rovněž, že země čelí ekonomické válce. „Ten pojem je na místě,“ řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL a potvrdil, že obavy se týkají elektromobilů. „Víc o tom hovořit nechci,“ poznamenal.

Ministr vyzval francouzské společnosti, které dostávají státní podporu, aby se lépe zabezpečily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám