Hlavní obsah

Zemědělci chtějí zakázat dovoz potravin z Německa

Praha
Aktualizováno

Prezident Agrární komory Jan Veleba ve čtvrtek vyzval orgány státní správy, aby zakázaly až do vyšetření případu krmiv s rakovinotvorným dioxinem dovozy vepřového masa a vajec z Německa. Podle posledních informací bylo v Německu vyrobeno až 3000 tun rakovinotvorného krmného tuku a tamní úřady nechaly preventivně zavřít přes 1000 zemědělských farem a drůbežáren.

Článek

"Lze skutečně zaručit, že je toto maso bezpečné?" vznesl na čtvrteční tiskové konferenci řečnický dotaz Veleba. Z dovozu pochází již přibližně polovina tuzemské spotřeby vepřového. Velké procento ze zhruba 200 000 tun se přitom do Česka dováží právě z Německa.

"Považujme si českých potravin, kupujme české maso. Tím podle našeho názoru nic neriskujeme," vyzval české spotřebitele Veleba.

Dioxiny patří mezi nejjedovatější látky na Zemi, jsou vysoce toxické i ve stopovém množství. Již jejich minimální koncentrace způsobuje hormonální poruchy.

Pokud se týká vajíček, česká vejce jsou značena, co se týče masa, doporučuji kupovat jen takové, kde spotřebitel je přesvědčen, že pochází z českého chovu
Jan Veleba

„Pokud se týká vajíček, česká vejce jsou značena, co se týče masa, doporučuji kupovat jen takové, kde je spotřebitel přesvědčen, že pochází z českého chovu,“ řekl Veleba.

Jak však řekl novinářům ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal, podle v současné době platné legislativy je na mase označeno pouze místo posledního zpracování, nikoliv místo jeho původu, a spotřebitel tak vlastně nemůže české maso od zahraničního odlišit. Proto by podle něj do budoucna měl na mase být značen skutečný původ masa.

„Nehrozí žádné akutní nebezpečí, že by člověk onemocněl potom, co si dá řízek z německého masa nebo míchaná vajíčka z těch kontaminovaných,“ řekl Stibal. Možnost, že se na českém trhu kontaminované maso ocitlo, Stibal nevyloučil.

Obavy nejsou na místě

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí kvůli kauze preventivní kontroly potravin v českých obchodech. "Provádíme monitoring vajec a drůbežího masa původem z Německa," řekla ve čtvrtek Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI. "Zatím ale nemáme informace, že by se kontaminované výrobky dostaly na český trh," dodala. „Testy trvají nějakou dobu, obavy ale zatím nejsou na místě,“ řekla Novinkám Hoferková.

Státní veterinární správa ČR (SVS) nemá podle středečních informací od německých kolegů informace, že by se závadné krmivo nebo jiné výrobky dostaly do Česka. Šéf SVS Milan Malena přesto nechal v Česku vybrat distribuční centra, kam by mohly případné závadné výrobky směřovat, a nařídil odebrat kontrolní vzorky a vyšetřit je na přítomnost dioxinů.

"O případném uzavření hranic může rozhodnout pouze Evropská komise," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Jestliže se komise spokojila s německými garancemi, je to pro nás závazné," dodal.

Dioxin objeven v osmi ze 16 spolkových zemí

Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová ve středu oznámila, že úřady dioxin objevily už v osmi z 16 spolkových zemí. Už dříve do odvolání zavřely na 1000 zemědělských podniků v nejpostiženější z nich, Dolním Sasku, přes 140 závodů muselo přerušit prodej vajec a masa také v sousedním Severním Porýní-Vestfálsku. Utraceno bylo okolo 8000 slepic z chovu, v jehož vejcích byla několikanásobně překročena povolená hranice obsahu dioxinu.

Spotřebitele úřady přesto uklidňují, že žádné bezprostřední nebezpečí pro ně nehrozí. Zatím však netuší, kolik kontaminovaných vajec či masa se dostalo do prodeje. Testy prý potrvají několik týdnů. Severní Porýní-Vestfálsko dnes na svém webu zveřejnilo první šarže potenciálně kontaminovaných vajec. Stále také není známa přesná příčina výskytu dioxinu v nich. Souvislost s kontaminovaným krmivem je jen jednou z verzí vyšetřování.

To se nyní soustředí na severoněmeckou firmu, která závadné tuky pro krmné směsi údajně už několik let vyráběla. Policie ve středu provedla v jednom z jejich závodů razii. V reakci na tuto kauzu začali němečtí politici volat po zpřísnění kontrol výrobců krmiv a vyšších trestech pro ty, kteří pravidla poruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám