Hlavní obsah

Obliba tuzemských ryb u Čechů roste

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští spotřebitelé si pomalu zvykají konzumovat rybí maso častěji i během roku, nejen o vánočních svátcích. Průměrná roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici podle odhadu Rybářského sdružení ČR vzrostla v loňském roce na 1,37 kilogramu na osobu z předchozích 1,32 kg.

Článek

„Meziročně došlo ke zvýšení prodeje živých sladkovodních ryb na domácím trhu o osm procent, v množstevním vyjádření o 700 tun,“ uvedl Václav Šilhavý, ředitel Rybářského sdružení ČR.

Tuzemská tržní produkce ryb loni podle předběžných odhadů dosáhla přibližně 20 100 tun, přičemž téměř 90 procent chovaných ryb tvořil kapr. Jak Právo dále informovala mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková, poprvé od roku 2000 loni spotřeba sladkovodních ryb na vnitřním trhu převýšila objem jejich vývozu o více než 10 procent.

„S ohledem na kvalitu a nutriční vlastnosti rybího masa je to jednoznačně dobrá zpráva nejen pro producenty ryb, ale i pro jejich konzumenty,“ okomentoval příznivý vývoj v tomto oboru ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Možní pomohla i kampaň financovaná vládou

Prosadit větší konzumaci tohoto lehce stravitelného masa na domácím trhu se přitom dlouhá léta nedařilo. Spotřeba sladkovodních ryb jen nepatrně přesahovala jeden kilogram v přepočtu na obyvatele ČR a rok.

Ministerstvo zemědělství a Evropský rybářský fond poslední dva roky spolufinancují propagační kampaň Ryba domácí, jejímž hlavním cílem je seznámit české spotřebitele nejen s přednostmi rybího masa, ale i s jeho vhodnými úpravami tak, aby se rybí produkty staly co nejběžnější součástí našeho jídelníčku.

Větší zájem o sladkovodní ryby ze strany zákazníků pociťují už i samotní rybáři. „Kvůli vyšší poptávce jsme před Vánoci otevřeli novou prodejnu přímo na našich sádkách ve Velkém Dvoře,“ řekl obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice z jižní Moravy Pavel Míšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám