Hlavní obsah

Kuba v rámci reorganizace propouští půl miliónu státních zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánské státní podniky propustily první z půl miliónu zaměstnanců, o které se mají snížit jejich stavy v rámci rozsáhlé reorganizace hospodářství, jež má snížit státní výdaje. Propouštění začalo v cukrovarnickém průmyslu, zemědělství, turistickém průmyslu, zdravotnictví a stavebnictví.

Foto: Reuters

Tříkolky-taxíky v ulicích kubánské Havany

Článek

Zároveň byly vydány první z plánovaných 250 tisíc licencí pro soukromé podnikání, které by mělo přebytečné státní zaměstnance vstřebat.

Propouštění má postihnout desetinu kubánských pracovních sil a má být dokončeno do března. Španělský list El País v úterý napsal, že v příštích třech letech se chce stát zbavit 1,3 miliónu svých zaměstnanců.

Podle oficiálních odhadů bude letos definitivně zlikvidováno 146 tisíc míst ve státním sektoru a dalších 351 tisíc dosavadních státních zaměstnanců „přejde na nezávislé zaměstnání“. V delším výhledu prý chce Kuba dosáhnout toho, aby v roce 2016 pracovala v soukromém sektoru už polovina Kubánců.

Podle španělského listu El País však rozhodně nepůjde o jednoduchou věc. Bude k ní potřeba strukturální změna a také i změna mentality. Nová opatření vyvolávají značné napětí mezi obyvateli, i když vláda ujišťuje, že nikoho nenechá na pospas osudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám