Hlavní obsah

České potraviny jsou kvalitní a bezpečné, připomíná potravinářská komora

Novinky, pit
Praha

České potraviny se mohou pochlubit kvalitou a bezpečností, protože jsou na ně kladeny často daleko vyšší bezpečnostní nároky než v jiných evropských zemích, a to kvůli zachování řady přísnějších norem z dob před vstupem do Evropské unie (EU). Uvedla to mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Bezpečnost českých potravin ostatně potvrzuje fakt, že Českou republiku nepostihla žádná z potravinových afér jako řadu ostatních států EU; například dioxiny v irském hovězím mase, dioxiny v kuřatech v Belgii či salmonela v polském kuřecím mase,“ sdělila Večeřová.

Dosud poslední velkou aférou se stal nález nebezpečných dioxinů ve vejcích původem z Německa, jejichž výskyt se na našem území zatím neprokázal. Jinak tomu bylo ale loňský podzim, kdy se drůbeží maso se salmonelou původem z Polska do Česka dostalo.

„Je více než zřejmé, že Státní veterinární správa by měla zpřísnit kontroly ze zahraničí dovážených živočišných potravinářských výrobků i surovin, tak jak navrhuje připravované nařízení vlády o kontrole dovozů,“ řekla Večeřová s tím, že podobné opatření přijalo v nedávné době i Maďarsko.

„Za současné legislativy nelze více zpřísnit kontroly, na základě analýzy rizik může jít pouze o dílčí vybrané prověřování,“ vyjádřil se pro Novinky mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám