Hlavní obsah

Česku hrozí nová arbitráž za 12 miliard korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko může čelit další velké arbitráži. Společnost Washington Investment Company LLC (WIC) podala ministerstvu financí oznámení o existenci sporu. Ušlý zisk vyčíslila na 12 miliard korun. Uvedl to server Ekonom.cz s tím, že spor údajně souvisí s IT zakázkami pro státní podnik Lesy ČR.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme dostali dvě oznámení o sporu od této společnosti s vyčíslením údajně ušlého zisku. Zatím se s nimi seznamujeme," sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob bez dalších podrobností.

WIC podala ještě druhé oznámení, v tomto případě škodu zatím nevyčíslila. Kauza se údajně týká postupu finančního úřadu Praha 4 vůči této společnosti.

"Po oznámení sporu vždy běží lhůta šesti měsíců, a pak se rozhoduje, zda bude skutečně zahájena arbitráž," uvedl poradce ministra financí Radek Šnábl, jenž má arbitráže na starosti.

Nedávno, koncem prosince, Česko prohrálo arbitráž s ČSOB ohledně záruk za 33,3 miliardy korun poskytnutých při převzetí zkrachovalé IPB a musí bance zaplatit 1,6 miliardy korun. Největší sumu, deset miliard korun, stát prohrál v arbitráži se společností CME Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova.

Česko přišlo v arbitrážích v novodobé historii už o desítky miliard korun. V hrubém součtu se jedná o částku přesahující 22 miliard, kterou ČR prohrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám