Hlavní obsah

ČEZ možná s velkou dividendou

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie ve čtvrtek výrazně zpevnily. Přispěl k tomu růst kursů ČEZ a Philip Morris, zpevnily však i všechny ostatní přední tituly s výjimkou Českých radiokomunikací.

Článek

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina ve čtvrtek sdělil, že elektrárenská společnost má prý dostatek prostoru k tomu, aby v příštím roce zvýšila dividendu o 50 procent. Podle něj je zvýšení dividendy možné díky vysoké tvorbě hotovosti.

Roman Cenek ze společnosti Atlantik Finanční trhy soudí, že komentář ministerstva je potvrzením předpokladů a měl by mít pozitivní dopad na kurs cenných papírů ČEZ. Akcie ČEZ ve čtvrtek posílily o 3,54 procenta na 138,74 Kč.

Poptávka zahraničních i domácích investorů postrčila výše i kurs akcií Philip Morris, které chtějí do portfolia zejména fondy. Domácím penzijním fondům to umožní chystaná změna v legislativě. Philip Morris posílil o 3,36 procenta na 15 018 Kč.

Výrazněji zvýšily kurs také oba bankovní tituly, Erste Bank o 2,62 procenta na 2978 Kč a Komerční banka o 2,32 procenta na 2384 Kč. Index PX 50 vzrostl o 2,11 procenta na 633,7 bodu.

Na dolar doplácí Heineken

Evropským akciím pomohl k růstu příklad ropných společností, které zpevnily o téměř dvě procenta. Cena ropy v dolarech roste, ale zároveň klesá kurs dolaru vůči euru. Nové a nové rekordy eura vůči dolaru povzbuzují diskuse o scénářích dalšího možného vývoje a o vlivu na akcie evropských exportérů do USA.

Ve čtvrtek na to doplatil především pivovar Heineken, s velkým podílem exportu na dolarové trhy. Dařilo se také akciím velkých peněžních ústavů, Deutsche Bank a Credit Suisse zpevnily o 1 procento. Akcie přední čínské životní pojišťovny China Life Insurance získaly ve čtvrtečním debutu na hongkongské burze čtvrtinu hodnoty.

China Life, která má na čínském trhu životního pojištění 45 procent, získala minulý týden v rekordní světové primární emisi za letošní rok 23,5 miliardy hongkongských dolarů (2,4 miliardy eur). Poptávka přitom překročila nabídku zhruba 25krát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám