Hlavní obsah

Dohodou s Nomurou ušetřilo Česko 17 miliard korun

Praha
Aktualizováno

Česká republika díky dohodě o narovnání s japonskou bankou Nomura ušetřila podle materiálů zveřejněných v pondělí ministerstvem financí (MF) celkem 17 miliard Kč. Česko japonské bance Nomura zaplatilo 3,6 miliardy Kč, přičemž bez této dohody by odškodnění představovalo částku 20,6 miliardy Kč.

Článek

Stát prohrál arbitráž s bývalým majitelem IPB, japonskou Nomurou, v roce 2006. Smlouva byla podle MF tajná kvůli dalším probíhajícím sporům ohledně zkrachovalé IPB. Především probíhalo několik sporů mezi státem a bankou ČSOB.

Na konci loňského prosince stát nakonec prohrál pařížskou arbitráž s ČSOB ohledně pohledávek po bývalé IPB [celá zpráva].

Po skončení této arbitráže tak podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nebylo nadále nutné smlouvu tajit.

Do roku 2006 stát vedl s bývalým majitelem IPB, japonskou společností Nomura, řadu soudních sporů. Japonská banka původně požadovala až 40 miliard Kč. Česko naopak v jiné arbitráži po Nomuře chtělo 111 miliard Kč jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB.

V roce 2006 ČR arbitráž s Nomurou prohrála, výše částky ale nebyla určena. V listopadu 2006 Česko podepsalo s Nomurou smír, podle něhož měla výše odškodnění činit nula až sedm miliard Kč. Česká republika Nomuře zaplatila v červenci 2008 nakonec 3,6 miliardy Kč.

Dokumenty k arbitráži, které zveřejnilo ministerstvo financí, naleznete ZDE

Reklama

Výběr článků

Načítám