Hlavní obsah

Weber ztrácí podporu na post šéfa ECB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová údajně upustí od nominace šéfa německé centrální banky a člena rady Evropské centrální banky (ECB) Axela Webera na post prezidenta ECB. Píše o tom německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Foto: Profimedia.cz

Šéf německé centrální banky Axel Weber

Článek

Weber je již dlouho favorizován jako nástupce současného šéfa ECB Jeana-Clauda Tricheta, ale evropští politici jej přestávají podporovat po jeho kontroverzních výrocích. Weber se v nedávné minulosti několikrát vyjádřil, že by ECB měla ukončit program nákupu dluhopisů zemí eurozóny, které se ocitly v problémech. Podobné myšlenky se však nezamlouvají současné německé vládě v čele s Merkelovou.

Kancléřčiny názory se v poslední době blíží názorům francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se domnívá, že zadlužené země jako Řecko, Irsko, Portugalsko či Španělsko by měla „tahat“ z problémů právě ECB. Německo totiž rozhodně nestojí o navyšování finančních prostředků v takzvaném záchranném fondu eurozóny.

Strauss-Kahn, Regling nebo někdo další?

FAZ cituje nejmenovaný zdroj blízký německé kancléřce, který tvrdí, že Berlín již nebude dále tlačit na ostatní země, aby na podzim letošního roku zvolily novým šéfem Němce, ale nejkvalitnějšího kandidáta. Francouzský deník Libération již v říjnu spekuloval, že by jím mohl být současný šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Podle internetového vydání německého deníku ovšem mezi hlavní kandidáty na šéfa ECB patří i Němec Klaus Regling, který nyní vede záchranný fond eurozóny. Regling řadu let navíc působil jako generální ředitel pro ekonomické a finanční záležitosti v Evropské komisi a unijní instituce zná velmi dobře.

ECB sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem a jejím hlavním cílem je cenová stabilita, tedy nízká míra inflace. ECB je nezávislá na ostatních institucích.

Reklama

Výběr článků

Načítám