Hlavní obsah

Loni stoupl dvojnásobně počet nedobrovolných dražeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet nedobrovolných dražeb loni vzrostl na 785, což byl proti předchozímu roku skoro dvojnásobek. Rostl také celkový počet dražeb, stejně jako hodnota draženého majetku a výnosů z dražeb, jak vyplývá z dražebních statistik na serveru centralniadresa.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Za růstem počtu nedobrovolných dražeb je především výrazný nárůst počtu nesplácených hypotečních a spotřebitelských úvěrů," připomněl obchodní ředitel dražební společnosti Naxos Libor Nevšímal.

V letošním roce podle Nevšímala už zřejmě růst nedobrovolných dražeb nebude tak výrazný jako loni. Jejich počet ale zřejmě tisícovou hranici překročí. Celkový meziroční nárůst veřejných dražeb očekává letos obchodní šéf Naxosu kolem 15 až 20 procent.

Celkový objem draženého majetku loni meziročně vzrostl o 5,4 miliardy korun na 13,4 miliardy. Prostřednictvím dražeb získali firmy a lidé 3,5 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2009 o 896 miliónů víc.

Nejúspěšnější dražební firmou byl v loňském roce Naxos, který v dražbách získal 723,8 miliónu korun. Druhá skončila se 643 milióny korun Dražební společnost Morava. Třetí se umístila společnost Prokonzulta, jež zpeněžením majetku získala 268,2 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám