Hlavní obsah

ČOI našla závady u pětiny prodejců zábavní pyrotechniky

Praha

Česká obchodní inspekce zjistila nedostatky u pětiny prodejců zábavní pyrotechniky kontrolovaných v závěru letošního roku. Řekla to mluvčí ČOI Miloslava Fléglová s tím, že inspektoři při prodeji zábavní pyrotechniky odhalili méně závažných prohřešků než loni. ČOI bude prodejce zábavní pyrotechniky kontrolovat i na Silvestra.

Foto: Michaela Říhová, Právo

ČOI si před Silvestrem tradičně došlápla na distributory zábavní pyrotechniky

Článek

Pracovníci ČOI v závěru letošního roku zkontrolovali 190 distributorů pyrotechnických předmětů a v 37 případech zjistili porušení některé z povinností, které platí pro prodej pyrotechnických výrobků.

Prodejci měli v nabídce například pyrotechniku, kterou nelze prodávat ve stáncích. Některé pyrotechnické výroky byly nabízeny bez českého návodu, měly prošlé datum spotřeby nebo byly prodávány bez označení cenou.

"I přesto, že závažná porušení povinností při prodeji pyrotechniky zjistila ČOI pouze u 17 distributorů, doporučujeme spotřebitelům nejen při koupi, ale i při odpalování pyrotechniky velkou opatrnost," uvedla Fléglová, podle které nedodržení návodů k použití nebo likvidaci zábavní pyrotechniky může mít za následek vážné poškození zdraví a majetku.

ČOI kvůli změně zákona letos nemůže prodejce pyrotechniky pokutovat, podle Fléglové to však nemělo vliv na kontroly. Inspekce totiž zjištěné prohřešky předala Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, hasičům a Českému báňskému úřadu. Tyto instituce pak mohou nepoctivým obchodníkům pokutu uložit.

"Kontrola zábavní pyrotechniky je letos stejně důsledná jako v minulých letech. Pro spotřebitele se nezměnilo vůbec nic, jiné je jenom rozdělení pravomocí na straně státních orgánů," upozornil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Reklama

Výběr článků

Načítám