Hlavní obsah

Vatikán se brání nařčení z praní špinavých peněz, zavede nový kontrolní úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Vatikán se rozhodl založit nový dozorový úřad, který by měl v budoucnu dohlížet na finanční transakce Svatého stolce. Jedná se o důsledek nařčení, které bylo vzneseno ve druhé polovině letošního roku kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Ve Vatikánu vznikne nový úřad, který zprůhlední finanční transakce

Článek

O zřízení nového úřadu a změně pravidel rozhodl papež Benedikt XVI. Byly přijaty nové zákony, které plně odpovídají zvyklostem ve vyspělých zemích. Patří k nim hlavně povinnost identifikovat příjemce plateb, což byl hlavní nedostatek, kvůli němuž se Vatikán ocitl v podezření z praní špinavých peněz a financování terorismu.

Prokuratura v Římě letos v září zmrazila Vatikánu bankovní účet, na němž bylo asi 23 miliónů eur (zhruba 581 miliónů Kč). V souvislosti s podezřením z praní špinavých peněz byl vyšetřován správce účtu Ettore Gotti Tedeschi, který je zároveň šéfem vatikánské banky, a jeho zástupce Paolo Cipriani.

Obviněn nebyl ani jeden z nich, souhlas k odblokování účtu ale úřady zatím nedaly, ačkoli je o to Vatikán už dvakrát žádal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám