Hlavní obsah

Stovky cizinců dostaly předvánoční vyhazov

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nebývale vysoký počet cizinců dostal výpověď z montážních továren na plzeňských Borských polích. Dočasné zastavení výrobních linek se během uplynulých dvou týdnů dotklo čtrnácti stovek zahraničních zaměstnanců, do práce se budou moci vrátit zřejmě až na počátku února.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Stovky cizinců budou muset zamířit na úřad práce

Článek

„Odstávky na přelomu roku jsou běžné, překvapil nás ale počet ukončených pracovních poměrů - loni jich byla jen zhruba třetina,“ řekla Právu Magdalena Čadová z plzeňského úřadu práce.

Postiženi jsou především Slováci, Rumuni a Bulhaři, jako občané unie se ale mohou přihlásit na úřad práce a pobírat podporu. „Musejí však plnit všechny povinnosti jako ostatní uchazeči o zaměstnání, tedy například dodržovat termíny kontaktních návštěv,“ upozornila Čadová. Na podporu navíc nemá nárok každý – jednou z podmínek je odpracovaných dvanáct měsíců v klasickém zaměstnaneckém poměru za poslední tři roky.

Naprostá většina cizinců z unijních zemí zamíří raději domů. Agentury, které jim zajišťují práci, totiž až na výjimky nemají na dobu odstávky nasmlouvané ubytovny. „Aby se mohli ve své domovské zemi zaevidovat na úřadu práce, potřebují od nás příslušný formulář. Ten ale můžeme vystavit jen po doložení zápočtových listů. Pokud nám je žadatel nedodá sám, musí počítat s tím, že bude tato agenda trvat zhruba měsíc nebo i déle,“ uzavřela Čadová.

Reklama

Výběr článků

Načítám