Hlavní obsah

Nákupy emisních povolenek mohou ohrozit samotnou existenci Sokolovské uhelné

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Povinné nákupy emisních povolenek, které dosud emitenti skleníkových plynů dostávali zdarma, mohou během poměrně krátké doby několika let ohrozit samotnou existenci Sokolovské uhelné (SU), která je největším zaměstnavatelem v Karlovarském kraji. Pokud by k tomu skutečně došlo, bez práce by se ocitly řádově tisíce lidí v celém regionu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Těžařská společnost to sama připouští ve svém vlastním prosincovém vydání podnikového zpravodaje, a to v souvislosti se snahami některých politiků zpoplatnit od roku 2013 bez výjimky všechny emisní povolenky. Evropská unie (EU) sice umožňuje postupné zavedení těchto povinných nákupů emisních povolenek energetickými společnostmi až do roku 2020, přičemž firmy by je mohli na základě výjimky vyměnit za investice do snižování objemu produkce skleníkových plynů.

„Česká republika je ale jediná, která uvažuje o tom, že by tuto výjimku neuplatnila,“ varoval technický ředitel SU Jiří Pöpperl. To by podle podnikového zpravodaje v praxi znamenalo, že by SU musela už v roce 2013 za nákup emisních povolenek zaplatit zhruba 1,6 miliardy korun, tedy více než dosahuje její současný zisk. „A to bude znamenat velmi vážné ohrožení samotné existence společnosti,“ uvádí se v těžařském zpravodaji.

Záchranný plán

Podle šéfa odborů v SU Jana Smolky připravuje vedení společnosti, které se Právu nepodařilo v pondělí kontaktovat, analýzy a opatření, jež tomu mají zabránit. „Týká se to struktury výroby, ale rovněž těžby a také počtu zaměstnanců, které si budeme moci v budoucnu dovolit, pokud budeme opravdu muset platit plnou výši za emisní povolenky,“ vysvětlil Smolka, podle kterého s povinným nákupem povolenek by nejvíce byla ohrožena zpracovatelská část podniku ve Vřesové, odkud odchází z podniku zmiňované skleníkové plyny.

„Je tam nová paroplynová elektrárna, která disponuje nejmodernějšími technologiemi za miliardy korun, a přesto máme platit. Jednou z otázek k řešení nyní je, co bychom mohli udělat, abychom objem vypouštění plynů z ní ještě snížili,“ poznamenal Smolka, podle něhož SU dosud investovala do odsíření milióny korun.

Škrty už příští rok 

Právo už před zhruba dvěma týdny jako první informovalo o tom, že SU bude muset tvrdě škrtat ve výdajích už i pro příští rok. Důvodem jsou opět emisní povolenky, za které má SU z rozhodnutí vládní koalice v parlamentu v příštím roce zaplatit na darovací dani státu zhruba půl miliardy korun.

„To nejsou daně, ale prachobyčejná zlodějna politiků, kteří mažou med kolem huby lidem, jak se dokázali vypořádat se zvyšováním cen za energie ze solárních zdrojů,“ komentoval šéf odborů. „Jinak to nazvat nelze, protože politici problém s energií ze sluníčka vyřešili na úkor slušné firmy podle filozofie – když někdo vydělává, tak ho praštíme přes prsty,“ dodal Smolka. Stát si totiž od zavedení darovací daně za emisní povolenky slibuje zamezení rapidního nárůstu cen energií v příštím roce kvůli zvýšení počtu fotovoltaických elektráren v zemi.

Zeštíhlování jako nezbytnost

SU má v současné chvíli 4400 zaměstnanců. „Do roku 2015 by se jejich počet měl každopádně snížit o tisíc, abychom se uživili,“ poznamenal šéf odborů Smolka s tím, že snižování počtu zaměstnanců má probíhat zejména přirozenými odchody do penze. Jenže další tisíce lidí z Karlovarského kraje pracují ve firmách, které jsou závislé na zakázkách SU, jež se budou také kvůli emisním povolenkám omezovat. „Zkracovat se ale bude muset rovněž podpora kultury a sportu, protože na to společnosti prostě nezbude,“ uzavřel Smolka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám