Hlavní obsah

V zadlužování země spatřují lidé zásadní problém, ukázal průzkum

Novinky, pit
Praha

Podle tří čtvrtin občanů je tempo růstu státního dluhu jedním z největších problémů naší země. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, jehož se na přelomu listopadu a prosince zúčastnilo 1223 respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ačkoli je snížení tempa růstu státního dluhu jednou z priorit současné vlády, lidé se dívají poměrně skepticky na to, zda se jí podaří tento úkol splnit. Téměř 60 % si nemyslí, že se Nečasově vládě podaří tempo růstu zadlužování snížit.

Hlavní cestou ke snižování tempa růstu státního dluhu jsou zatím podle vlády zejména úsporná opatření a snižování veřejných výdajů státu. Veřejnost je názorově rozdělena na dvě stejně velké skupiny: jedna polovina s touto politikou souhlasí, druhá nikoli.

Tempo růstu státního dluhu považují za jeden z největších problémů země stoupenci všech parlamentních stran, i když je zřejmé, že sympatizanti stran vládní koalice kladou na tento problém větší důraz.

Souhlas s politikou škrtů a zejména názor, zda se vládě podaří výrazně snížit tempo růstu zadlužování, však s preferencemi souvisí daleko úžeji – stoupenci koaličních stran, zejména ODS a TOP 09, projevují většinou souhlas, mezi příznivci opozice naopak převažuje nesouhlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám