Hlavní obsah

Příští rok by měl být příznivější, domnívají se ekonomové

Novinky, pit
Praha

Podle odhadů analytiků bude nadcházející rok 2011 lepším rokem především pro spotřebitele. Ceny zůstanou po celý rok víceméně stabilní a nezaměstnanost bude i nadále klesat. Podle slov ekonoma Commerzbank Ralpha Solveena budou moci za těchto podmínek lidé více utratit, a proto by mohla spotřeba v roce 2011 stoupat.

Článek

Poté, co během roku 2010 stoupal hrubý domácí produkt odhadem o 3,5 procenta, přidá německá ekonomika v růstu podle aktuálních prognóz Commerzbank v roce 2011 ještě 2,6 procenta. Motorem růstu jsou dobré obchody německých vývozců na znovu se vzmáhajících asijských trzích. „Umírněné vyjednávání o mzdách v uplynulém roce a výrazné zvyšování produktivity způsobily, že německé výrobky jsou nyní velmi konkurenceschopné,“ řekl Solveen.

„Česká ekonomika by si letos měla po loňském propadu ve výši 4,0 procenta polepšit o 2,3 procenta,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop s tím, že v příštím roce však dojde ke zpomalení růstu na 1,7 procenta. Česká ekonomika je totiž do velké míry ovlivněna vnějším prostředím a ekonomika eurozóny by měla zpomalit svoji dynamiku na 1,2 procenta.

V roce 2011 je očekávána inflace jen okolo 1,2 procenta. Následkem toho pak bude nezaměstnanost dále na ústupu. Pro rok 2011 se předpokládá snížení míry nezaměstnanosti na 7,2 procenta ze 7,7 procenta v roce 2010. Také pro domácnosti se inflace vyvíjí příznivě: zdražování by mohlo i v roce 2011 zůstat velmi pozvolné. „Pokud nebudeme počítat s mírně rostoucími tendencemi výdajů za topení a benzín, budou ceny přibližně stejné,“ dodal Solveen.

Spotřeba domácností poroste

„Spotřeba domácností letos zaznamená patrně růst o 0,8 procenta, v roce 2011 bude situace obdobná,“ domnívá se Škop. Pokud jde o nezaměstnanost, tak situace na trhu práce by se měla v nejbližších měsících stabilizovat. V roce 2011 lze podle Škopa nicméně očekávat stagnaci nezaměstnanosti až ve výši devíti procent.

Kombinace nižší inflace a veskrze lepší situace v podnicích vede k tomu, že v roce 2011 budou spotřební výdaje opět lehce stoupat. Občané tedy budou moci po valorizaci o inflaci v roce 2011 utratit o 1,5 procenta více než v předchozím roce. V roce 2012 budou mít nejspíš na útratu ještě více peněz, protože mzdy by mohly po vypršení stávajících tarifních smluv ke konci roku 2011 výrazně stoupnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám