Hlavní obsah

Polsko se chce výrazněji přiblížit k přijetí eura

Polsko by už v roce 2013 mohlo vstoupit do režimu ERM-2, což je předstupeň zavedení eura. V rozhovoru s tamním listem Rzeczpospolita to připustil polský ministr financí Jacek Rostowski. Kdy by Polsko mohlo fakticky euro přijmout ministr nechtěl spekulovat, jistý není ani avizovaný vstup do ERM-2.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr jen pasivně odpověděl na dotaz listu, zda by Polsko mohlo být v roce 2013 v ERM-2. "To předpokládám," řekl Rostowski. "Vzhledem k problémům, s nimiž se nyní eurozóna potýká, je ale dnes těžké specifikovat konkrétní datum (přijetí eura)," dodal ministr.

Rostowski krátce odpověděl i na dotaz k privatizaci státních podniků. Na otázku, zda by měly být plně privatizovány všechny podniky ovládané státem, tedy včetně rafinerského koncernu PKN, banky PKO, pojišťovny PZU a plynárenského monopolu PGNiG, ministr také odpověděl kladně.

Eurem platí z 27 států Evropské unie pouze 16 zemí. Jako poslední do eurozóny na začátku roku 2009 vstoupilo Slovenska, od ledna 2011 její řady rozšíří Estonsko. Česká republika nemá zavedení eura mezi svými prioritami a stanoveno nemá ani žádné konkrétní datum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám