Hlavní obsah

Úsporné žárovky představují zdravotní riziko, hlavně pro těhotné a děti

Novinky, coe

Kompaktní zářivky, někdy označované jako úsporné žárovky, brzy jediný možný zdroj osvětlení, jaký bude možné v obchodní síti kvůli nařízení Evropské unie běžně koupit, představují podle odborníků značné zdravotní riziko, pokud se rozbijí. Důvodem je vysoký obsah rtuti, který se při porušení skleněných trubic uvolní do vzduchu. Studii o vlivu žárovek na zdravotní stav uživatelů zveřejnili ve středu vědci z německého Fraunhofer Wilhelm Klauditz institutu.

Foto: Profimedia.cz

Úsporná žárovka

Článek

Množství rtuti obsažené v toxických výparech z rozbitých kompaktních zářivek (CFL) bylo při testech 20krát vyšší, než je povolené množství v uzavřené místnosti. Tyto výpary představují nebezpečí především pro těhotné ženy, novorozence a malé děti.

Podle nařízení Evropské unie se kvůli energetické neefektivitě klasické žárovky s vyšším příkonem postupně vytrácí z obchodů a jsou nahrazovány právě žárovkami úspornými, které ke svému provozu potřebují méně energie a mají delší životnost. Kritikové však často uvádějí, že světlo jimi produkované je mihotavé a slabé, podle některých lékařů může dokonce způsobovat epileptické záchvaty či kožní vyrážky, napsal ve čtvrtek Daily Mail.

Při testu byly použity dvě úsporné žárovky, jedna z nich obsahovala dva miligramy rtuti a druhá pět. Obě byly rozbity po delší době svícení, byly tedy horké. Žádná z nich neměla bezpečností kryt proti rozbití. Podle výpočtů se z nich do ovzduší uvolnilo celkem 7 mikrogamů rtuti na jeden metr krychlový. Maximální povolené množství je přitom 0,35 mikrogramu na stejný objem. Vysoká koncentrace rtuti byla navíc v místnosti zjištěna i po pěti hodinách.

Aspoň vyvětrat

„Obsah rtuti je slabou stránkou úsporných žárovek. Potřebujeme u svítidel takovou technologii, která zamoření rtutí zabrání. Pozitivní a důležitá úspora až o 80 procent ve srovnání s klasickými žárovkami musí jít ruku v ruce s bezpečnými produkty, které neznamenají žádné zdravotní riziko,“ uvedl šéf agentury Jochen Flasbarth.

„Děti a těhotné ženy by měly dávat na rozbití úsporné žárovky obzvláště pozor, v dětských pokojích navíc doporučujeme, aby byly tyto žárovky vybaveny ochranou proti poškození,“ řekl mluvčí agentury. Jak dodal, v případě rozbití úsporné žárovky v místnosti by měl být prostor minimálně na 15 minut vyvětrán.

Britská vláda nicméně na neškodnosti energeticky úsporných svítidel trvá, podle ní nepředstavují žádné zdravotní riziko, ani když se rozbijí.

Reklama

Související témata:
Česká fotbalová liga (ČFL)

Výběr článků

Načítám