Hlavní obsah

Největší české likérky příští rok zdraží

Plzeň
Aktualizováno

Největší tuzemští výrobci lihovin začátkem příštího roku podraží. Plzeňský Stock plánuje zvednout ceny v průměru o pět procent, ústecká likérka Granette až o desetinu. Hlavním důvodem je růst cen lihu a dalších vstupů, řekli ve středu zástupci firem. Výrobci zdražovali i na začátku letošního roku. Růst cen plánují příští rok i někteří další.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Plzeňský Stock plánuje letos díky dobrým prodejům v závěru roku zhruba stejný prodej jako loni, kdy uplatnil na trhu 27,99 miliónu litrů lihovin. Loňský prodej byl historicky rekordní zejména díky velkým nákupům obchodních řetězců, které předzásobovaly své sklady kvůli růstu spotřební daně od ledna 2010.

Ústecká likérka Granette letos plánuje meziroční snížení tržeb asi o pět procent. Důvodem je podle firmy letošní zdražení, které si vyžádalo zvýšení spotřební daně. Přesto podnik plánuje růst cen i příští rok.

"Nebudeme zdražovat hned po Novém roce, protože etikety a další věci mají určitou setrvačnost, ale během prvního čtvrtletí to bude," uvedl mluvčí Granette Josef Vejlupek. Zdražení se podle něj bude pohybovat od pěti do deseti procent a bude se lišit výrobek od výrobku. "Bude se pohybovat od pěti procent výš, záleží na tom, jak velký je podíl zdražených surovin," dodal mluvčí.

To by znamenalo, že nejvíce zdraží vaječné koňaky, protože sestávají hned ze tří komodit, jejichž cena podle Granette výrazně stoupala. Jemný líh prý zdražil kvůli zemědělské neúrodě až o 20 procent, cukr až o 12 procent, mléko o 12 až 14 procent. Krom vaječných koňaků vyrábí Granette i tradiční Starou mysliveckou, ochucené vodky řady Squash a další tvrdý alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám