Hlavní obsah

Voda v Praze citelně podraží

Praha

Za vodu si obyvatelé Prahy od nového roku připlatí o 6,8 procenta víc. Od ledna tak dají Pražané za vodné a stočné 60,39 koruny za metr krychlový, což je o 3,88 koruny více než dosud, jak uvedli mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Ondřej Pokorný a mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Foto: ČTK

Čistička. Ilustrační foto

Článek

PVK navrhovala zdražení až o 9,3 procenta, to ale neodsouhlasilo vedení města. Zdražení podle Pokorného bude znamenat pro čtyřčlennou rodiny výdaj asi o 700 korun ročně navíc. Cena vody se naposledy zvedla letos v lednu, tehdy to bylo o 1,39 koruny na metr krychlový.

Spotřeba vody v Praze, ale i celé ČR trvale klesá. Loni se v Česku průměrná denní spotřeba vody snížila o 4,4 litru na 142 litrů na osobu. Pražané přitom podle odborníků spotřebují přibližně o čtvrtinu více vody, než je celorepublikový průměr.

PVK zásobují vodou více než 1,4 miliónu obyvatel Prahy a okolí a zaměstnávají více než 1100 lidí. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám