Hlavní obsah

Chávez krotí internet

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský parlament schválil v pondělí nový zákon týkající se přísnější regulace internetu. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Takzvaný zákon o sociální zodpovědnosti zakazuje podle serveru CNBC na internetu publikovat materiály znevažující státní představitele, podněcující či propagující nenávist a zločiny nebo vytvářející chaos ve společnosti a ohrožující veřejný pořádek.

Jako příklad uvedl Chávez zprávy týkající se podpory užívání drog či prostituce. Proti nim má podle něj vláda povinnost zasáhnout.

Zákon byl přijat kvůli převaze Chávezových stoupenců v parlamentu z řad vládnoucí Socialistické strany. Opozice se však bouří a považuje to za důkaz Chávezova autoritářského vládnutí a omezení disentu.

Americké ministerstvo zahraničních věcí se vyjádřilo v tom smyslu, že bývalý výsadkář a současný populistický vůdce hledá „kreativní způsoby“, jak ospravedlnit autokratickou moc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám