Hlavní obsah

Koruna slábne kvůli sazbám i vládě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koruna v pondělí oslabila na 25,28 CZK/EUR a je tak nejslabší od letošního července. Jak uvedl pro Novinky analytik Jiří Šimek ze skupiny Citfin, důvodů je několik.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V rámci regionu je koruna znevýhodněna historicky nejnižšími sazbami. Úrokové sazby jsou na historicky nejnižší úrovni 0,75 % a nic na tom zřejmě nezmění ani středeční zasedání České národní banky,“ připomněl Šimek s tím, že okolní měny jsou pro investory úrokově atraktivnější než česká koruna.

Na koruně se v menší  míře může promítat i nervozita před úterním hlasováním o důvěře vládě. [celá zpráva]

„Případný pád vlády by trh nenechal bez odezvy a koruna by mohla výrazně oslabit. Trhy do současné vlády vložily naději na provedení reforem a ta by padla spolu s pádem vlády,“ domnívá se Šimek

Ve středu se bude konat poslední letošní zasedání ČNB. Změna sazeb je ale podle Šimka nepravděpodobná. Inflace se již třetí měsíc drží na inflačním cíli ČNB ve výši 2 % a nepředstavuje výraznější problém.

„Pokud některé ceny rostou, tak ne kvůli rostoucí poptávce, ale kvůli růstu komodit na světových trzích, jako je ropa či obilí. Na druhé straně růst ekonomiky lze stále označit za křehký a křehkost růstu přetrvá i v příštím roce,“ dodává Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám