Hlavní obsah

Spotřeba plynu v Česku letos roste

Novinky, pit
Praha

Spotřeba plynu v České republice do konce listopadu letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loni stoupla o 8,35 procenta na 7,577 miliardy metrů krychlových. Kromě nižších teplot se na tom podílelo oživení průmyslové produkce, jak uvedla Česká plynárenská unie (ČPU).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V letošním roce jsme zaznamenali nezvykle vysoké meziroční nárůsty spotřeby, a to v řádech několika desítek procent,“ informoval prezident ČPU Oldřich Petržilka. V květnu podle něj vzrostla spotřeba zemního plynu v meziročním porovnání téměř o 35 procent na 471,6 miliónu metrů krychlových, v říjnu dokonce o 45 procent na 763,5 miliónu metrů krychlových. Dubnová spotřeba byla oproti stejnému měsíci roku 2009 vyšší dokonce o polovinu.

Za zvýšeným odběrem byly podle Petržilky nižší teploty než loni, ale hlavně růst průmyslové výroby, který třeba v říjnu činil 6,9 procenta. „Podle analytiků se očekává nárůst za celý rok asi 7,5 procenta, což přesně kopíruje i odběry zemního plynu a odhad jeho celoroční spotřeby,“ dodal Petržilka.

Růst spotřeby s novými plynovými elektrárnami

Vzhledem ke stále účinnějším plynovým kotlům a dalších spotřebičů se roční spotřeba zemního plynu v Česku pohybuje mezi osmi a devíti miliardami metrů krychlových, což se podle ČPU ani letos nijak výrazně nezmění.

Výrazný růst spotřeby zemního se očekává do dvou až tří let s vybudováním nových plynových elektráren. "V loňském roce se celková spotřeba plynu v ČR v porovnání s rokem 2008 snížila o šest procent na 8,161 miliardy krychlových metrů, což znamená, že v roce 2010 se pravděpodobně navrátíme k průměrným hodnotám let předešlých," dodal Petržilka.

Reklama

Výběr článků

Načítám