Hlavní obsah

Národní referenční laboratoř lépe odhalí nebezpečné výrobky

Novinky, pit
Praha

Národní referenční laboratoř pro výrobky určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let (NRL) získala díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) další čtyři analytické přístroje. Ty podstatně rozšíří její kapacitu pro zjišťování toxických látek. Informoval o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Díky investici získáváme možnost lépe a včas odhalit toxické látky, kterými mohou být kontaminovány hračky, kojenecké lahve, dětské dudlíky, kosmetika, kuchyňské nádobí, potravinářské obaly a další výrobky určené pro spotřebitele,“ uvedla ředitelka SZÚ Jitka Sosnovcová.

Investice přesahující 14 miliónů korun pomůže zefektivnit současný provoz NRL, zkvalitní diagnostiku výskytu škodlivých chemických látek a umožní včasné vyhledání a případně i následné stažení nebezpečných výrobků z trhu.

Na základě dlouhodobého sledování se ukazuje, že velmi rizikovými výrobky jsou některé hračky obsahující ftaláty a těžké kovy (olovo a kadmium), kuchyňské náčiní, z něhož se mohou uvolňovat karcinogenní aromatické aminy, nebo textilní výrobky uvolňující škodlivý formaldehyd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám