Hlavní obsah

Společnost BP čelí žalobě za katastrofu v Mexickém zálivu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na britskou firmu BP Exploration and Production za výbuch ropné plošiny Deepwater Horizon v dubnu letošního roku. Uvedla to agentura AP s tím, že žalobě spolu s BP čelí dalších osm společností.

Článek

Cílem žaloby je vymoci kompenzace za největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. Žaloba byla podána k Federálnímu soudu v New Orleans.

Problémy BP se táhnou od 20. dubna letošního roku, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, kterou měla BP pronajatou. Plošina se vzňala a následně zřítila do moře.

Zemřelo při tom 11 dělníků. Z poškozeného vrtu Macondo pak tři měsíce unikaly milióny litrů ropy, odhady hovoří o 757 miliónech litrů. Vrt se podařilo definitivně zapečetit až koncem září.

Žalobě se nevyhnula ani pojišťovna QBE Underwriting, která byla pojišťovnou společnosti BP.

Žaloba ministerstva spravedlnosti ovšem není první, které BP čelí. Už v srpnu totiž BP zažaloval generální prokurátor Alabamy Troy King.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám