Hlavní obsah

Nová lokomotiva Škoda jede až 200 km/h, poprvé vyrazila s cestujícími

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu vyjela poprvé s vagóny s cestujícími nová rychlíková lokomotiva Škoda 109E, kterou vyvinula a vyrobila společnost Škoda Transportation pro České dráhy (ČD). Lokomotiva dosud jezdila pouze s nákladními vlaky, jak uvedla mluvčí Škoda Holding Jolana Číhová.

Nová lokomotiva s designem Porsche poprvé na trati s cestujícímiVideo: Stream.cz

 
Článek

„Nová třísystémová čtyřnápravová lokomotiva pro maximální rychlost 200 km/h je nejvýkonnější lokomotivou svého druhu na světě, a proto očekáváme zájem o ni i od dalších evropských železničních dopravců,“ uvedl Josef Bernard, generální ředitel společnosti Škoda Transportation.

Nová lokomotiva od letošního května vozila nákladní vlaky ČD Cargo, nyní přichází na řadu provoz v čele rychlíkových souprav.

České dráhy objednaly celkem 20 těchto strojů za 2,6 miliardy korun. První čtyři lokomotivy dostanou ČD do konce roku, zbylých 16 pak v průběhu roku 2011. Na mezinárodní tratě budou nasazeny po schválení u zahraničních drážních úřadů.

Škoda Transportation dodá příští rok dvě obdobné lokomotivy na Slovensko a intenzivně jedná s dalšími zájemci ze střední Evropy. Podle technického ředitele Vladimíra Malého je podnik schopen vyrábět na jedné lince v nové hale v Plzni 12 lokomotiv ročně.

Rychlíkovou lokomotivu Škoda 109E pro ČD připravovali vývojáři, technici a výzkumníci 3,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám