Hlavní obsah

Osobností roku se stal podle magazínu Time zakladatel Facebooku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký časopis Time vyhlásil jako Osobnost roku 2010 zakladatele internetové sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga. Podle magazínu to byl právě on, kdo za sledované období nejvíce ovlivnil kulturu a zpravodajství.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Spolu s Zuckerbergem se do nejužšího výběru dostali rovněž šéf společnosti Apple Steve Jobs, šéfredaktor serveru WikiLeaks Julian Assange a afghánský prezident Hamid Karzáí.

„Více než půl miliardy lidí na této planetě žije ve světě, který vytvořil Mark Zuckerberg," zdůvodňuje Time svou volbu. Zuckerberg založil sociální síť Facebook před šesti lety, v roce 2008 z něj udělala miliardáře. Zuckerberg vlastní přibližně čtvrtinu akcií.

Zuckerberg je nejmladším oceněným po prvním vítězi této kategorie, pokořiteli Atlantiku, letci Charlesi Lindberghovi, jemuž bylo 25 let. Zuckerberg porazil těsně, o dva týdny, britskou královnu Alžbětu II., která získala toto ocenění roku 1952 rovněž ve 26 letech.

Tradice každoročního jmenování nejvýznamnější osobnosti v magazínu Time se datuje od roku 1927. Loni byl Osobností roku zvolen šéf americké centrální banky Ben Bernanke, předminulý rok americký prezident Barack Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám