Hlavní obsah

Společnost RPG upravila kritizované podmínky nájmu bytů

Právo, Anna Bortlíčková

Společnost RPG Byty, která v Moravskoslezském kraji vlastní přibližně 44 tisíc bývalých bytů OKD, po jednáních se Sdružením nájemníků České republiky (SON) změnila některé kritizované podmínky nových nájemních smluv.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

V úterý obě strany podepsaly memorandum. Dohodly se na konkrétních bodech v souvislosti s deregulací nájemného, které chce RPG Byty příští rok zvýšit o 5 až 7 korun za m2 a zvedat nájmy chce i v dalších třech letech. [celá zpráva]

Zástupci SON budou rovněž dohlížet na plnění plánovaných investic do bytového fondu RPG či na rozdělování peněz z fondů pro nájemníky v tísni.

„Jednání s RPG jsme vyvolali na základě žádostí stovek nájemníků z Ostravska,“ řekl novinářům předseda SON Milan Taraba. Jednání podle něj byla značně komplikovaná a výsledkem je kompromis. „Ze zásadních výhrad, které jsme měli, se nám podařilo uhrát asi 80 procent,“ uvedl místopředseda SON Jan Vozárik s tím, že jde o změny ve prospěch nájemníků.

Výpovědní lhůta tři měsíce

K nejpodstatnějším změnám podle Vozárika patří sjednocení délky výpovědní lhůty pro nájemníky i pronajímatele na tři měsíce a vypuštění souhlasu se zveřejněním dlužníků v registru SOLUS. Nájemníci také nemusí RPG předat kopie občanských průkazů a nejsou povinni ani odklízet sníh u domů, sdělil Vozárik.

RPG Byty se písemně zaručí, že podmínky budou platit po celou dobu trvání nájemního vztahu. Podle ředitele rezidenčního portfolia RPG Real Estate Pavla Klimeše se obě strany rovněž dohodly, že nájemník, který návrh podepíše do konce roku, dostane současně se smluvními dokumenty podepsanými ze strany RPG i písemné a jmenovité potvrzení o tom, že firma bude investovat do nových oken.

Upravené podmínky se podle Klimeše vztahují i na nájemníky, kteří už nové smluvní dokumenty podepsali. Dosud tak podle Klimeše učinilo kolem 75 procent nájemníků, zbývá jich přibližně 11 tisíc. Zhruba dvě desítky nájemníků na návrh RPG Byty reagovaly zasláním vlastního protinávrhu. Právě takový postup nájemníkům doporučuje občanské sdružení BYTYOKD.CZ.

„Vítáme, že společnost RPG Byty týden poté, co jsme zveřejnili naši právní analýzu, přistoupila k dílčím úpravám. To ale neřeší podstatu problému,“ řekl v úterý Právu předseda sdružení BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Sdružení BYTYOKD.CZ se distancuje od SON

Doplnil, že pokud v minulosti pronajímatel dával nájemníkům neplatné smlouvy, měl by to nyní napravit tím, že jim dá smlouvy na dobu neurčitou se stejnými podmínkami. Místo toho ale podle Macháčka RPG Byty nájemníkům vyhrožuje výpověďmi z nájmu a žalobami na náhradu škody, pokud nebudou návrh nájemní smlouvy akceptovat. Doplnil, že sdružení BYTYOKD.CZ se od Sdružení nájemníků ČR distancuje.

V úterý podepsané memorandum je podle Taraby první dohodou Sdružení nájemníků ČR s velkým vlastníkem bytů. „Na tomto principu jsou chráněná práva nájemníků ve vyspělých zemích,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám